Index Vakbarát Hírportál

Arra a váratlan hírre ébredt a kómából a 18 éves lány, hogy kislánya született

2019. február 18., hétfő 21:55 | aznap frissítve

Egy angol tinédzser, aki görcsös fejfájása miatt ágynak, majd hamarosan kómába esett, négy nappal később arra a hírre ébredt, hogy időközben kislánya született. A több részletében is hihetetlen történetről a BBC számolt be.

Az Oldham városában élő 18 éves Ebony Stevensonnak fogalma sem volt róla, hogy terhes, amikor rosszulléte miatt ágynak esett. A lányt hamarosan rángógörcsök miatt kellett kórházba szállítania a mentőknek, ahol az orvosok megállapították, hogy gyermeket vár.

Stevenson azért nem tudott a terhességéről, mert egy igen ritka fejlődési rendellenesség következtében két méhe van. A latin nevén uterus didelphysnek, azaz kettős méhnek nevezett állapot miatt míg az egyik méhében gyermekét hordta, a másik méhe továbbra is menstruált. Ráadásul a gyermekét a háta felé elhelyezkedő méhében hordta, így a terhessége nem is volt feltűnő.

A fizikoterápia-tanulmányokat folytató Stevenson így csak kislánya 2018. december 6-i megszületését követően tudta meg, hogy anya lett, sem a hasa nem nőtt meg a terhesség alatt, sem reggeli rosszullétei nem voltak, sem a ciklusa nem hagyott ki a kilenc hónap alatt.

Az első gyermekét megszülő anyuka az eseményekről azt mondta:

nem kifejezés, hogy megdöbbentem, először szürreális élmény volt a lányomat látni, olyan volt, mint egy testen kívüli tapasztalat. 

Stevenson bevallotta, eleinte aggódott, hogy problémákat okozhat az Elodie nevet kapó kislányához való kötődésben, hogy az egész dolog ennyire váratlanul történt, de már csodálatos ajándéknak tartja gyermekét.

Ez maga a csoda, akkor sem mondanék le Elodie-ról, ha a világot ígérnék cserébe

Mint kiderült, a kismama súlyos rohamait épp a terhessége miatt kialakult terhességi toxémia –  preeclampsia – nevű betegség okozta, ami magas vérnyomással és fokozott proteinürítéssel jár, és akár halálos kimenetelű is lehet.

A mentőket a kismama édesanyja riasztotta még a rosszullétek kezdetén, a kiérkező orvosok pedig a rohamok hevességéből egyből terhességre és preeclampsiára gyanakodtak. Hiába tiltakozott az asszony, hogy a lánya nem terhes, hamarosan kiderült az igazság, és a kórházban császármetszéssel világra hozták az unokáját.

A kismama azt is bevallotta, hogy amikor felébredt, az orvosok egyből a mellére tették gyermekét, amire ő tiltakozni kezdett, mondván, hogy valami félreértés történt.

„De aztán az édesanyám elmagyarázta, hogy mi történt, és amikor a nővérek visszaadták a lányom, az egy csodálatos és megható pillanat volt, még akkor is, ha közben össze voltam zavarodva és egy kicsit féltem is” – mondta a BBC-nek Stevenson.

Az orvosok Elodie súlyából arra a következtetésre jutottak, hogy a kislány kilenc hónapra, azaz végig kihordott terhességből született. 

Rovatok