Index Vakbarát Hírportál

Elefántcsont-kereskedőt ítéltek 15 évre Tanzániában

2019. február 19., kedd 17:35 | aznap frissítve

15 éves börtönbüntetésre ítélte egy tanzániai bíróság Jang Fen-lan kínai üzletasszonyt, becenevén Elefántcsont-királynőt, aki 2000 és 2014 között mintegy 860 elefántcsontagyar csempészetében vett részt, írja az MTI.

A 69 éves nő, aki az 1970-es évek óta van jelen Tanzániában, egy jelentős nemzetközi és helyi orvvadász- és kereskedőhálózatnak volt az összekötője több mint tíz éven át. Amikor 2015-ben letartóztatták, ő volt a Tanzániai Kínai-Afrikai Üzleti Tanács alelnöke, és egy népszerű kínai éttermet is üzemeltetett a tanzániai fővárosban.

A Dar-es-Saalamban tartott keddi tárgyaláson a bíróság 15 év börtönnel sújtotta két tanzániai bűntársát is, és hármójukra összesen 13 millió dollár pénzbírságot is kiszabott, kétszer akkora összeget, mint amennyi az általuk csempészett elefántagyar piaci értéke. Ha nem fizetik ki, további 2 évet kell börtönben tölteniük.

Környezetvédők annak idején Jang Fen-lan őrizetbe vételét a Kelet-Afrikában folyó illegális elefántcsont-kereskedelem elleni harc „legfontosabb letartóztatásának” nevezték.

Rovatok