Index Vakbarát Hírportál

Navracsics a sereghajtó az uniós biztosok között

2019. február 19., kedd 16:43 | öt éve frissítve

Megjelent egy, az Európai Bizottság biztosainak munkáját értékelő jelentés, amiben 1769 érintett szakembert kértek meg arra, hogy értékeljék az egyes európai uniós biztosok 2014 és 2019 közötti munkáját, bukkant a hírre a 444.hu.

Margrethe Vestager lépte át egyedül az 50 százalékos küszöböt, a legutolsó, a legrosszabbul teljesítő biztos viszont 19 százalékkal a fideszes Navracsics Tibor, egykori miniszterelnök-helyettes, kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos lett.

A jelentést a Burson Cohn & Wolfe nevű kommunikációs és PR-ügynökség készítette egy közvéleménykutatás alapján, amelyet emailben kiküldött kérdőívekkel végeztek el tavaly októbertől decemberig. Az összefoglalóban nem szerepel, hogy milyen szempontok alapján választották ki, hogy kinek küldenek kérdőívet. Összesen 1769-en küldtek vissza válaszokat.

Legnagyobb részben brit, francia, német, belga és olasz nemzetiségű válaszadók mondták el a véleményüket a kutatásban. 38,5 százalékuk Belgiumban lakik. Majdnem ötödrészük az üzleti szektorban dolgozik, 12 százalékuk valamilyen tanácsadó cégben, 10 százalékuk valamelyik uniós intézmény alkalmazottja. Ezen kívül a legnagyobb részben kutatókból, nemzeti kormányok köztisztviselőiből, civil szervezetek, think tankek és szakszervezetek alkalmazottaiból, újságírókból és jogi szakértőkből állt össze a válaszadók sokasága.

A jelentésben az áll, hogy Navracsics annak ellenére lett sereghajtó, hogy hozzá tartozik a legnépszerűbb program, az Erasmus+. Leírják, hogy Navracsics 2014-ben azt ígérte: növelni fogja a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számát és több forrást szerez az Erasmus+ programnak. A 2021 és 2027 közötti időszakra sikerült is elfogadtatni az Európai Bizottsággal, hogy kétszer annyi pénz, 30 milliárd euró jusson az Erasmusra.

Leginkább az derült ki, hogy nem lehet értékelni a biztosok munkáját

A válaszadókat arra kérték, hogy 0-től 10-ig egy pontszámmal értékeljék a biztosok teljesítményét. Navracsics Tibornál a kérdőívet kitöltők majdnem fele a „nem tudom” kategóriába ikszelt, és nem adott pontszámot. Nem volt ezzel egyedül: 20 biztosnál is a válaszadók több, mint harmada azt írta, hogy nem tud pontszámot adni. A dán biztos Margrethe Vestager (versenyjog), az olasz Federica Mogherini (külpolitika), a holland Frans Timmermans (alapjogok), a svéd Cecilia Malström (kereskedelem), a luxemburgi Jean-Claude Juncker (elnök), a francia Pierre Moscovici (pénzügyek), a német Günther Oettinger (költségvetés) és a finn Jyrki Katainen (beruházások) voltak azok, akiket a válaszadók legalább 70 százaléka tudott értékelni.

Azok viszont, akik nyilatkoztak, tizenkét biztost is kevesebb, mint 25 százalékos eredmény alá értékeltek. A horvát Neven Mimica 20,6 pontot kapott, a korábbi brit biztos, Jonathan Hill 20,9-et, a ciprusi Christos Stylianides 21,7-et. A legjobb véleményük Vestagerről (50,2), Mogheriniről (49,6) és Timmermansról (46,9) volt a válaszadóknak.

Rovatok