Index Vakbarát Hírportál

Megfenyegette a nicaraguai elnököt Trump nemzetbiztonsági tanácsadója

2019. február 20., szerda 20:47

Megfenyegette a nicaraguai államfőt Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója azzal az ítélettel összefüggésben, amelyet a héten hoztak a közép-amerikai ország három ellenzéki vezetője ellen a 2018-as kormányellenes tüntetéseken való részvételük miatt. John Bolton szavai szerint Daniel Ortega napjai meg vannak számlálva, írja az MTI.

Ortega rendszere 550 év börtönbüntetésre ítélt három parasztpárti vezetőt a 2018-as tüntetéseken való szerepe miatt, amelyeken Ortega rendőri erői, egyes jelentések szerint, meggyilkoltak 300 aktivistát. Mint azt hétfőn elnök mondta, Ortega napjai meg vannak számlálva, és a nicaraguai nép hamarosan szabad lesz

– írta Bolton a Twitteren.

Donald Trump a Miamiban élő venezuelai közönség előtt tartott beszédében – nem említve ugyan név szerint a nicaraguai elnököt - kijelentette, hogy "a szocializmus és a kommunizmus napjai meg vannak számlálva nem csak Venezuelában, hanem Nicaraguában és Kubában is". 

Bolton Twitter-bejegyzésével a hírügynökség szerint a Medardo Mairena, Pedro Mena és Orlando Pineda Icabalceta nicaraguai parasztpárti vezetők ellen hétfőn hozott ítéletre utalt. Edgard Altamirano, a helyi médiumok által "Ortega-hűként" leírt bíró 216 év börtönbüntetésre ítélte Mairenát, 210 év börtönbüntetéssel sújtotta Menát, és 159 év három hónap börtönbüntetést rótt ki Icabalcetára terrorizmus és egyéb bűncselekmények vádjával.

A parasztpárti vezetők védője, Julio Montenegro "nevetségesnek" minősítette az ítéleteket, azzal érvelve, hogy azok a háromszorosai annak, amit a vádhatóság kért, miközben az országban a maximálisan kiszabható börtönbüntetés 30 év.

Nicaragua történelmének egyik legsúlyosabb társadalmi, politikai és gazdasági válságával küzd. Az országban tavaly április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. A tüntetők az elnök távozását követelik. Ortega, az egykori gerillavezér, korábban 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022 januárjáig tart.

Nicaraguai és nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint 325 és 561 között van a zavargások halálos áldozatainak a száma, 340 és 767 között az őrizetbe vettek száma, százak tűntek el, ezrek sebesültek meg, és tízezrek vannak száműzetésben.

(Borítókép: Daniel Ortega. Fotó: Inti Ocon / AFP)

Rovatok