Index Vakbarát Hírportál

Kazah nép teljes kormánya menni levesbe

2019. február 21., csütörtök 19:56

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök azonnal hatállyal leváltotta az egész kormányt, írja az MTI.

Az államfő az alkotmány 70. cikkelye alapján döntött így, amit azzal indokolt, hogy 

Bakitzsán Szagintajev miniszterelnök kormánya kudarcot vallott az életszínvonal emelése, illetve az olaj és földgáz alapú gazdaság diverzifikálása terén.

A közép-ázsiai országot 1991 óta irányító Nazarbajev ideiglenes kormányfőnek Aszkar Uzakpajevics Mamin miniszterelnök-helyettest nevezte ki. Utasításának értelmében a jelenlegi kormány addig látja el feladatát, amíg új kabinet nem alakul. Az AP amerikai hírügynökség meglátása szerint az új kormány felállását aligha fog akadályba ütközni a kazah törvényhozásban, hiszen az államfő pártja, a Nur Otan (Haza Pártja) a szavazatok 82 százalékát szerezte meg a 2016-os választásokon, és így a 98 fős alsóházban 84 helyet tud magáénak.

A kazah elnök közölte azt is, hogy hamarosan bead egy javaslatot a társadalmi jólét növelését és az életszínvonal emelkedését célzó intézkedésekről. Ezek a lépések a szegények támogatására, az életkörülmények javítására és a regionális fejlesztésekre irányulnak majd. 

Nazarbajev bejelentése előtt több tüntetés is volt Kazahsztánban. A megmozdulásokon főként nők vettek részt, egyebek közt több pénzügyi támogatást követeltek a gyermekeknek. A főváros, Asztana polgármesterét kifütyülték a múlt héten, amikor beszédet mondott a nagycsaládos anyák egyik gyűlésén. A polgármester beszédét félbeszakította több nő azzal, hogy felmentek a pódiumra és felolvasták követeléseiket.

Kazahsztán olaj- és földgáz-bevételeinek köszönhetően új fővárost húzott fel a kilencvenes évek végére, és Asztana azóta látványos fejlődésen ment át. 2017-ben a Világexpónak adott otthont, és hajszállal csúszott le a 2022-es téli olimpia rendezési jogáról. Mindennek ellenére a nyersanyag-bevételekből származó pénzek ritkán jutnak el a hátramaradott vidéki térségekbe.

Rovatok