Index Vakbarát Hírportál

Mostantól nő vezeti Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetségét

2019. február 24., vasárnap 07:38

Először neveztek ki nőt Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetségének élére - írta az MTI a szaúdi hírügynökségre hivatkozva. A kinevezés abban abból a szempontból figyelemre méltó, hogy az arab királyságban általános a nők elnyomása, nemrég egy fiatal nő a családja elől szökött külföldre. 

Ríma bint Bandár bin Szultan bin Abdel-Azíz hercegnő annak a Bandár bin Szultan hercegnek a lánya, aki sokáig volt az arab királyság washingtoni nagykövete. A George Washington Egyetemen tanult hercegnőt a Forbes Middle East magazin egyik listáján, a 200 legbefolyásosabb arab nőt felsoroló névsorban a 16. helyre teszi. Korábban a trónörökös tanácsadó irodájában dolgozott, majd a sportminisztérium tervezési és fejlesztési államtitkára lett, és a csapatsportok szaúdi szövetségének elnöke. Sokat tett a nők sportolásáért az országban a hírügynökség szerint.

Az eddigi nagykövet pedig Hálid bin Szalmán, a trónörökös Mohamed bin Szalmán vér szerinti öccse pedig a védelmi miniszter helyettese lesz.  Szalmán herceg 2017 óta volt az ország washingtoni nagykövete. Védelmi miniszterhelyettesként bátyja helyettese lesz, mert Mohamed bin Szalmán herceg a végrehajtó hatalom irányítása mellett a védelmi tárca birtokosa is 2015 óta, amikor apjuk, Szalmán bin Abdel-Azíz király lemondott a trónról.

Az új nagykövet előtt komoly feladat áll, hiszen jelentősen megromlott az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia szövetségesi viszonya a Hasogdzsi-gyilkosság miatt, ugyanakkor a politika és üzlet területein mintha nem áll volna meg az élet, egy jelentés szerint Trump atomerőműveket akar eladni a szaúdiaknak.  

Rovatok