Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtottak egy ebolás betegeket ellátó központot Kongóban

2019. február 25., hétfő 18:53 | aznap frissítve

Ismeretlen támadók felgyújtották az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egyik ebolás betegeket kezelőközpontját a Kongói Demokratikus Köztársaság központi részén fekvő Katwa térségében, s emiatt a kezelőszemélyzet a páciensek kimenekítésére kényszerült – közölte az orvosi segélyszervezet hétfőn – írja az MTI. 

A vasárnap délután történt incidens elkövetőiről és a körülményekről egyelőre semmit nem lehet tudni. 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a segélymunkásokat sok helyen bizalmatlansággal fogadják a hagyományos gyógymódokat előnyben részesítő helyi lakosok. A bizalmatlanságot pedig tovább táplálják az orvosi kezelésekről terjesztett hamis szóbeszédek.

Az MSF Twitter-üzenete szerint bár sem a személyzetnek, sem a pácienseknek nem esett baja, az épület felgyújtása miatt nem lehetséges többé a betegek kezelése helyben. 

A kongói egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint tavaly július óta 546-an haltak bele a vérzéses lázzal járó betegségbe. Az év eleje óta az ugandai határhoz közeli Katwa települése és környéke számít a járvány által különösen erősen sújtott térségnek. A másik legfőbb betegséggóc a 800 ezer lakosú, szintén Észak-Kivu tartománybeli Beni városa.

A kongói Vöröskereszt három munkatársára támadtak tavaly októberben, amikor a betegségnek áldozatul esett emberek temetésénél segédkeztek az ország keleti felében. Decemberben pedig politikai aktivisták rongáltak meg egy ebolás betegeknek épített elkülönítő központot a közelben.

A mostani a tízedik ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban a betegség 1976-os felfedezése óta. A fertőzés terjedése elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken, az ország keleti részén tombol.

A 2018 óta tartó járvány a második legsúlyosabbá vált a 2014-es nyugat-afrikai ebolajárvány után, amelyben 11 ezren haltak meg Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Rovatok