Index Vakbarát Hírportál

Folyamatosan egyre nagyobb pofonokat kap az Öt Csillag Mozgalom

2019. február 25., hétfő 18:16

A Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) amióta kormányra került, gyakorlatilag azóta van bajban Olaszországban, hiszen egy protestpártból lett mainstream párt, és nem sikerült jól meglépniük az átalakulást. A legutóbbi fejlemény, hogy Di Maio kizárta a kormányból való kilépés lehetőségét, miután pártja újabb vereséget szenvedett a szardínia tartományi választások még részleges eredményei szerint.

Szardínia szigetén vasárnap este zárták le az urnákat, a szavazatszámlálás azonban csak hétfőn reggel kezdődött el, és az Olaszországban megszokottnál is sokkal lassabban halad. A szavazásra jogosult 1,47 millió lakos 53,7 százaléka voksolt az új tartományi elnök megválasztásán. Az eddigi részeredmények szerint a legtöbb szavazatot a jobbközép koalíció jelöltje Christian Solinas kapta, aki megközelíti az ötven százalékot. Mögötte áll, több mint harminc százalékkal, a balközép színeiben indult Massimo Zedda. Jelentős lemaradással, tíz százalék körül áll az M5S jelöltje Francesco Desogus.

A végleges eredményeket megelőzve Luigi Di Maio elsőként reagált az M5S további gyengülésének hírére. Kijelentette, hogy a szardíniai választás semmiképpen nem befolyásolja a jelenlegi római kormány sorsát. Hasonlóképpen nyilatkozott Giancarlo Giorgetti a Liga politikusa, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a választók a kormány munkáját ismerték el, ezért a Liga-M5S kormány megy előre.

A számok azt mutatják, hogy az M5S jelentősen veszített támogatottságából. A tavaly márciusi olasz parlamenti választásokon a párt Szardínia szigetén 42,5 százalékot ért el. A Liga ugyanitt 10,8 százalékot. Olasz sajtóértesülések szerint az M5S szavazóbázisa Luigi Di Maio "fejét akarja". A párt vezetősége azonban a május végi európai parlamenti választásokig nem akarja Di Maiót eltávolítani.

Az M5S-Liga kormány tavaly június elseji felállása óta az M5S folyamatosan veszít támogatottságából a Liga javára. Országos adatok szerint a legnagyobb olasz pártnak jelenleg a Liga számít 33 százalékkal, második az M5S 25-tel. Egy évvel ezelőtt a Liga 17,4 százalékot, az M5S 32,7-t mutatott fel a parlamenti választásokon.

Az Abruzzóban február 10-én és a most Szardíniában tartott tartományi választás több mint 3 millió szavazót érintett Olaszország két különböző térségében, és az eredmény azt mutatja, hogy az M5S minél tovább marad a Ligával, annál többet veszít - vélte a Libero jobboldali napilap. Március végén Basilicatában választanak új elnököt, utána további két másik tartomáyban. „Az M5S a felőrlődést kockáztatja, miközben az olasz politika visszatér a korábbi kétpólusú jobbközép-balközép felosztásra" - írta a jobbközép Il Giornale.

Elemzők szerint az M5S jelentős gyengülése a Ligának sem kedvez, hiszen az EP-választások előtti esetleges kormánybukás az M5S szavazótáborának sorait rendezhetné. Hétfőn közölt felmérés szerint a miniszterek népszerűségi listáját Matteo Salvini vezeti 50,5 százalékkal, aki szeptember óta majdnem három százalékkal gyengült. Luigi Di Maio jelenleg 34,3 százalékos támogatottsággal rendelkezik, tavaly szeptemberhez képest támogatottsága több mint nyolc százalékkal esett vissza.

Rovatok