Index Vakbarát Hírportál

India és Pakisztán is harci gépet veszthetett a szerdai összecsapásban

2019. február 27., szerda 08:00 | aznap frissítve

A pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet szerdán, miután azok behatoltak az ország légterébe.

A pakisztáni vezérkari főnök a bejelentéshez hozzátette, az egyik gép indiai, a másik pakisztáni ellenőrzés alatti területre zuhant – ennek a repülőnek a katapultáló pilótáját el is fogták. Nem sokkal a történtek után Pakisztán lezárta a teljes légterét, a kereskedelmi járatok sem szállhatnak fel. 

Mess with the best. Die like a pest!*

Pakistan Air Force is the best in the world. *

Wing Commander Abhinandan captured - son of a Retired Indian Air Marshal! A deathly hush descends over Indian media...#PakistanStrikesBack#PakistanAirForceOurPride#PakistanArmyZindabad pic.twitter.com/5mlq7speIk

— Zartaj Gul Wazir (@zartajgulwazir) 2019. február 27.

Később reagált India is: ők azt állítják, hogy egy pakisztáni gépet leszedtek, ők pedig egy Mig 21-es gépet vesztettek, aminek a pilótája egyelőre nem került elő. A külügyminiszter arról beszélt, hogy a hadsereg katonái látták, ahogy egy pakisztáni repülőgép a saját országa területére zuhan. A térségben az indiaiak is korlátozásokat vezettek be a légi forgalomban. 

A történtek kapcsán a pakisztáni miniszterelnök Imran Khán arról beszélt, hogy készek a békés megoldásra Indiával.

Közben a közösségi médiában elkezdett keringeni egy rövid videó, amin állítólag az elfogott és megsérült indiai pilóta kihallgatása látható, de a nevén, rendfokozatán kívül nem kíván mást mondani. 

Mi történt pontosan? 

Az események menetét a hírügynökségeknek csak délelőttre sikerült rekonstruálni. Eszerint az incidens azzal kezdődött, hogy három pakisztáni harci gép támadást hajtott végre Kasmír indiai felén található célpontok ellen (vélhetőleg a keddi indiai légicsapásokra válaszolva). Az indiai légierő gépei, miközben feltartóztatták a behatoló vadászgépeket, Újdelhi megfogalmazása szerint "áttévedtek" a szomszédos légtérbe, ahol azonban a pakisztáni erők lelőttek két indiai gépet. Az egyik megsemmisített harci gép Kasmír indiai területén zuhant le, két pilótája, és egy balszerencsés civil meghalt. A másik gép kétfős személyzete a régió pakisztáni ellenőrzés alatt álló része felett katapultált, őket letartóztatták. 

Az összecsapásokra mindkét ország azonnali légiforgalmi korlátozásokat vezetett be; a Vistara indiai légitársaság az összes régió felett áthaladó járatát törölte, Pakisztán pedig szüneteltette a fel- és leszállásokat öt legnagyobb repterén. A Flightradar Kasmír felett az utóbbi órákban áthaladó nemzetközi járatok is éles kanyarokkal kerülték el a régiót.

A pakisztáni külügyminisztérium közleményben szögezte le, hogy

az országnak nem áll szándékában a konfliktus kiterjesztése, de ha rákényszerülnek, teljes mértékben készen állnak a harcra.

A Dél- és Közép-Ázsiában gazdaságilag és politikailag is egyre aktívabb Kína is azonnal reagált a súlyos incidensre, és visszafogottságra szólította fel a feleket.

Az indiai légierő már kedd óta hajtott végre „milicisták" ellen légicsapásokat a vitatott hovatartozású Kasmír Pakisztán által ellenőrzött területén, miután a múlt héten egy pakisztáni iszlamista szervezet, a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) robbantásos merényletet hajtott végre Kasmír indiai oldalán a rendőrség tartalékos erejének konvoja ellen, megölve 40 milicistát.

Újdelhi azzal vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot, hogy köze volt a merénylethez, és a kormány büntetővámokat vetett ki a szomszédjára, majd pedig a hazai felháborodás hullámait meglovagolva bombázni kezdte a Dzsais-e-Mohamed kasmíri táborait. 

Kasmírban egyébként több mint hetven éve tart az ellenségeskedés. India és Pakisztán függetlenné válásuk óta több háborút is vívott a Himalája nyugati vonulatait elfoglaló hercegség megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni, a muszlim többségű tartomány szeparatistái pedig 1989 óta harcolnak az indiai uralom ellen. Az ezredforduló és 2005 között olyan sok pokolgépes támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni Kasmírban szolgáló katonái számára.

(MTI, BBC)

Rovatok