Index Vakbarát Hírportál

Egy ismeretlen észak-koreai csoport ellenkormányt hozott létre

2019. március 1., péntek 11:24

A zátonyra futott Kim Dzsongun-Donald Trump-csúcstalálkozó után egy száműzetésben élő, a nemzetközi téren ismeretlen észak-koreai ellenzéki csoport bejelentette pénteken, hogy ellenkormányt alakított, hogy megdöntse Kim Dzsongun észak-koreai vezető hatalmát.

A magát Csollima-Polgári Védelemnek nevező csoport a honlapján közölte: Szabad Csoszon néven átmeneti kormányt hoz létre. A Csoszon-dinasztia 1392-től 1910-ig, a japán megszállásáig vezette Koreát. "Csoszonnak szabadnak kell lennie, és szabad is les. Kezdjetek felkelést ti mindannyian, akik elutasítjátok a rabszolgaságot!" - olvasták fel a nyilatkozatot.

"Maradéktalanul annak áldozzuk életünket, hogy felszámoljuk a hatalmas gonoszt" - írták a nyilatkozatban a jelenlegi phenjani rezsimre utalva.

A Csollima-Polgári Védelem szinte teljesen ismeretlen. 2017-ben tűnt fel először, amikor egy videóban bejelentette, hogy védelmébe veszi Kim Dzsongun Kuala Lumpurban meggyilkolt féltestvérének, Kim Dzsong Namnak a fiát, Kim Han Szolt. A csoport egyúttal észak-koreai menekülteknek is segítséget nyújt, és a gyanú szerint kapcsolatban állhat a dél-koreai titkosszolgálattal. (MTI)

Rovatok