Index Vakbarát Hírportál

Visszavágyik Hollandiába az Iszlám Állam holland terroristája

2019. március 4., hétfő 15:10

A holland fiatalember iszlám gyökerek nélkül csatlakozott a terroristákhoz. Harcolt, nőt kövezett, elvett egy gyereklányt, de szívesen visszatérne Hollandiába.

Egyre több nyugat-európai származású iszlamista szembesül azzal, hogy már nincsen szervezett Iszlám Állam és valamit kezdeniük kell a sorsukkal. Most a BBC írt két európai gyökerekkel az Iszlám Államhoz csatlakozó terrorista lakhely-választási dilemmáiról.

Yago Riedijk egy most 27 éves holland fiatalember mindenfajta származási kötődés nélkül vonzódott a gyilkosokhoz, majd Rakkában a fanatikus terroristák között ismerte meg szerelmét, a Londonból 15 éves korában Szíriába érkező Shamima Begumot, egy bangladeshi gyökerekkel érkező brit állampolgárt.

Csak a szépre emlékezik

Ahogy az már a gusztustalan diktatúrák szekértolóinál lenni szokott, amikor a rendszer megbukik, Riedijk is azzal védekezik, hogy ő már korábban eltávolodott a terroristáktól, sőt, állítása szerint az Iszlám Állam kémkedés gyanújával börtönbe is vetette.

Lehet, mindenesetre a szíriai kurdok fogságában levő férfit elkapták és hazájában alsó hangon hat év börtön vár rá, ha hazatér, ennyi jár ugyanis a terrorszervezethez csatlakozás miatt, de a férfi azt is bevallotta, hogy harcolt a szélsőségesek oldalán, illetve részt vett egy nő megkövezésén.

Becses neje még harcolt

Shamima Begum, aki három gyermeket is szült az őt 15 évesen elvevő hollandnak, csak az egyik újszülött alultápláltságban elhunyt, még tovább harcol, de most egy menekülttáborban adott életet a legkisebb gyermekének. A férje kedvesen üzent neki, mondta, hogy szereti és kijelentette az őt meginterjúvoló újságírónak, hogy szerinte Hollandiában kellene élniük.

Ennek vélhetően Hollandia nem örülne különösebben, míg Nagy-Britannia már meg is fosztotta a harcias kislányt az állampolgárságától, Bangladesh pedig hallani sem akar arról, hogy bármi köze lenne a brit állampolgárhoz. 

Mint a forró burgonyát

Mindez mostanában jellemző forgatókönyv, minden ország próbálja messze lökni, mint a forró krumplit, azon korábbi állampolgárait, akiket ugyan nyilván lecsuknának egy időre, de aztán előbb-utóbb egy bizonyítottan iszlám fanatikus, gyilkológép újra ott kísértene az országban.

Rideijk azt is elmondta, hogy nem látott semmi rosszat abban, hogy elvegye az őt kinéző 15 éves lányt, aki szabad akaratából ment hozzá. Azt is kijelentette, hogy újszülött kisfia apja útján jogosult lehet holland állampolgárságra. A holland igazságügy-minisztérium egyelőre csak annyit közölt, hogy a hazájukba visszatérni kívánó terroristák ehhez nem kapnak kormányzati segítséget.

Rovatok