Index Vakbarát Hírportál

A rohamrendőrök könnygázzal oszlatták a nőnapi tüntetést Isztambulban

2019. március 8., péntek 20:52 | aznap frissítve

A nemzetközi nőnap alkalmából pénteken a világ számos országában tüntettek a nemek közötti egyenlőségért és a nőkkel szembeni erőszak ellen. Akadtak azonban olyan országok is, ahol a hatóságok megakadályozták a tiltakozásokat.

Isztambulban például több ezren (főleg nők) gyűltek össze, hogy végigsétáljanak a város egyik főutcáján. A rendőrség előbb elzárta a tüntetők útját, majd könnygázzal oszlatni kezdett, mondván, nem jelentették be a demonstrációt. Az AP hírügynökség nyomán a kanadai CBC emlékeztet, hogy Törökországban biztonsági okokra hivatkozva korlátozzák a tüntetések megtartását. 

A kambodzsai hatóságok erővel akadályoztak meg egy demonstrációt, amelyet a résztvevők a nőkkel szembeni erőszak elleni tiltakozásként hirdettek meg. A hatóságok a közrend megzavarására hivatkozva eleve nem engedélyezték a megmozdulást, és erővel visszaszorították a demonstráció résztvevőit, amikor el akartak indulni tervezett útvonalukon. Rövid dulakodás után a rendőrök lezárták a phnompeni olimpiai stadion kapuit, ahol ötszáz ember gyűlt össze pénteken, hogy onnan együtt vonuljanak a kormány székhelyéhez átadni egy petíciót.

Az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban egy feminista csoport által meghirdetett felvonulást akadályoztak meg a hatóságok. A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy évente 100 nő hal meg Azerbajdzsánban a családon belüli erőszak miatt. A több tucat tüntető nőnek rendőrök állták útját – írta az MTI. 

Sztrájkoltak is

Spanyolországban tömegek, főként nők tüntettek pénteken a nagyobb városokban a nemzetközi nőnap alkalmából egyenlő társadalmi jogaikért és hátrányos megkülönböztetésük ellen. A két legnagyobb megmozdulás Madridban és Barcelonában volt, ahol nők ezrei vonultak az utcákra. Sokan bíborvörös színű ruhába öltöztek; ez a szín jellemzővé vált az utóbbi években a spanyolországi nőnapi tüntetéseken.

Az idén külön belpolitikai törésvonal jelent meg a nőnapon: az április 28-ra kiírt parlamenti választásokon több tucat képviselői helyre számíthat a Vox nevű, új szélsőjobboldali párt, amely felvette a programjába, hogy töröljék el a nők elleni házastársi erőszakot szankcionáló, 2004-ben elfogadott törvényt. Velük szemben Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök a nemek egyenlőségét kormányzása egyik központi céljául tűzte ki.

Feminista Spanyolországot akarunk„

– írta egy pénteki Twitter-üzenetében.

„Megállíthatatlanok vagyunk” volt olvasható a madridi tüntetés egyik plakátján. „Mindannyian harcolunk a demokratikusabb és egyenlőbb világért” – mondta az egyik felvonuló. A nőnapi tüntetéseket külön e célból meghirdetett kétórás sztrájk is kísérte. A legnagyobb szakszervezet, az UGT becslése szerint mintegy 6 millió női dolgozó állt le a munkával pénteken. A nők sztrájkját tavaly hirdették meg először Spanyolországban.

Van, ahol a nők alig dolgozhatnak

Nők ezrei vonultak a Fülöp-szigeteki főváros, Manila utcáira, hogy Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök általuk „macsó-fasisztának” tartott politikája ellen tüntessenek. „Duterte a megtestesült nőgyűlölet, nemcsak sértéseket és fenyegetéseket vág a nőkhöz, de szavai nyomán a biztonsági erők egyes ügynökei is nőket bántalmaztak” – mondta Joms Salvador, a Gabriela nevű feminista csoport főtitkára.

Nők százai tüntettek jogaikért Pakisztán több városában, köztük a fővárosban, Iszlámábádban, továbbá Karacsiban, Lahorban és Pesavarban, köztük olyan jelszavakkal és transzparensekkel, mint „Mondj nemet az erőszakra!”, „Ne gondolj a nőre tárgyként!”, vagy „Jogunk van a szabadsághoz, és meg is fogjuk szerezni”. 

A nőket durva hátrányos megkülönböztetés éri a konzervatív muszlim Pakisztánban egyebek között a munka területén is, ahol részvételük 22 százalékos.

Szintén nők százai vonultak a bangladesi főváros, Dakka utcáira, hogy az egyenlő bánásmódért és a nőkkel szembeni szexuális zaklatás ellen tüntessenek. „A nőkkel szembeni erőszak általános országunkban, de sok nő nem meri felemelni a hangját a szexuális zaklatással szemben, mivel társadalmi tabunak számít” – mondta Kalponá Áktár, a bangladesi munkavállalói szolidaritási központ vezérigazgatója.

Több mint száz nő tiltakozott a nyugat-indonéziai Aceh tartományban a nőkkel szembeni szexuális erőszak ellen és a több női képviseletért a politikában. Aceh az egyetlen tartomány, ahol az iszlám törvénykezés, a saría van érvényben Indonéziában. „A szexuális erőszak továbbra is gyakori” – áll a közleményben, amelyet több civil csoport adott ki közösen.

Nők tucatjai vonultak a kenyai főváros, Nairobi utcáira, követelve, hogy a kormány foglalkozzon a nők elleni erőszakkal. A tüntetőkhöz csatlakozott Esther Passaris parlamenti képviselő, aki üzenetet intézett Uhuru Kenyatta államfőhöz, hangsúlyozva, hogy a nőknek védelemre van szükségük. Passaris arra kérte a kormányt: üljenek össze a probléma megvitatása érdekében.

(Borítókép: A nemzetközi nőnap alkalmából tartott isztambuli tüntetés résztvevőit rendőrök feltartóztatják 2019. március 8-án. Fotó: Sedat Suna / MTI / EPA)

Rovatok