Index Vakbarát Hírportál

Sorompóba áll Trump ellen az Új Kennedy

2019. március 14., csütörtök 14:49

Csütörtökön újabb nagyágyú szállt be az amerikai elnökségért folyó versenybe: a volt texasi képviselő Beto O'Rourke videóüzenetben jelentette be, hogy elindul a demokrata elnökjelöltségért.

Beto (Amerikában senki nem hívja O'Rourke-nak, mi sem fogjuk) szerint "a gazdaság, a demokrácia és a klíma egymással összefüggő válságai" soha nem látott kihívást jelentenek a politika számára, melyek

vagy elemésztenek mindannyiukat, vagy pedig alkalmat teremtenek arra, hogy közösen munkára fogjuk az Amerikai Egyesült Államok géniuszát.

A 46 évével fiatalnak számító politikus (akiről itt olvashatja portrénkat) gyakorlatilag két év alatt vált tökismeretlen képviselőből - rajongói lelkendezésekkel szólva - az Új Obamává/Új Kennedyvé. Politikai tőkéjét a 2018-as texasi szenátusi választáson alapozta meg, amikor a stabilan republikánus államban is teljes mellszélességgel beleállt a kampányba, és minden előzetes várakozást – és az utóbbi évtizedek demokrata teljesítményét – felülmúlva, alig három százalékkal maradt alul riválisával, Ted Cruzzal szemben.

Az erős kampánynak és a kiélezett küzdelemnek köszönhetően Beto valóságos demokrata népi hőssé vált, országos szerveződés indult jelöltségéért, és a média talán még Joe Biden volt alelnök elnökjelöltségéről sem spekulált annyit, mint Beto esetleges indulásáról. Azonban a politikus nem sietett, és kivárta, amíg az amúgy bitang erős, legalább 10 releváns jelöltet számláló előválasztási mezőny kialakul (ahonnan már csak a nyilvánosságban még mindig csak lebegtető Biden hiányzik).

A Fivethirtyeight elemzése szerint Beto jól tette, hogy a 2018-as lendületét kihasználva belevágott a kampányba, ugyanis számos tényező szól a sikere mellett:

Azonban Betónak – mint ahogy minden jelöltnek – megvannak a sebezhető pontjai is:

Rovatok