Index Vakbarát Hírportál

Nem akarják nemzetközi porondra vinni a Hasogdzsi-ügy nyomozását a szaúdiak

2019. március 14., csütörtök 20:22

Szaúd-Arábia bíróság elé állította a Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolásában bűnös embereket, ezért nincs szükség arra, hogy az ügyet nemzetközi szintre emeljék - jelentette ki csütörtökön a szaúd-arábiai emberi jogi bizottság vezetője Genfben az MTI szerint.

Bandar bin Mohammed al-Ajbán az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának ülésén azt mondta, hogy a szörnyű bűncselekmény és sajnálatos baleset ügyében az elkövetők már három bírósági kihallgatáson vettek részt, nem nevezte meg azonban, kikről van szó.

Határozottan kijelentette viszont, hogy Rijád nem fogadja el a nyomozás nemzetközi szintre emelését, és azt az ország belpolitikai és jogi ügyeibe való beavatkozásnak tekinti.

A török kormányzat a Reuters hírügynökségnek is megküldött közleményében felszólította Szaúd-Arábiát, hogy nevezze meg a Hasogdzsi-ügy vádlottjait és azt, hogy milyen bűncselekményekkel vádolják őket. A török igazságügyi minisztérium pedig közölte, hogy az Interpol nemzetközi rendőrszervezet az ügyben érintett 20 embert tett körözési listára. 

A múlt héten csaknem három tucat nyugati ország, köztük az Európai Unió 28 tagállama felszólította Szaúd-Arábiát, működjön együtt az ENSZ által létrehozott nemzetközi vizsgálóbizottsággal. 

Az Egyesült Államokban élő, szaúdi származású ellenzéki újságírót, Dzsamál Hasogdzsit tavaly, Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán ölték meg brutális módon. Az ügy nemzetközi felháborodást keltett, a többi közt azért is, mert sokan a Szaúd-Arábia "erős emberének" tartott Mohamed bin Szalmán trónörököst tartják a felbujtónak. A trónörököst tartja felelősnek Agnes Callamard, az ügy kivizsgálásával megbízott ENSZ-jelentéstevő is, aki újságíróknak tett nyilatkozatában februárban azt mondta, szerinte Szaúd-Arábia aláásta Törökország erőfeszítéseit arra, hogy kivizsgálja Hasogdzsi halálának körülményeit. 

Szaúd-Arábiában január elején kezdődött meg a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere, akik közül a végrehajtókra, legkevesebb öt emberre az ügyész halálbüntetést kért. Rijád szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról, így nem gyanúsított a perben.

Rovatok