Index Vakbarát Hírportál

Könyvet is írt, mielőtt rejtélyes módon elhunyt a Berlusconit vádoló modell

2019. március 18., hétfő 14:33

Silvio Berlusconi állítja: soha nem találkozott Imane Fadillal, pedig a nő az ellene zajló per egyik tanúja lett volna, csak éppen március 1-én rejtélyes körülmények és szörnyű fájdalmak közepette elhunyt. A marokkói származású 34 éves nő halálának okai közül egyelőre a radioaktív mérgezést sem zárták ki a holttestet vizsgáló orvosok, miután kis mennyiségben nehézfémeket találtak a szervezetében.

Március 1-jén életét vesztette Imane Fadil volt modell, akinek a Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök ellen a bunga-bunga partik miatt indított perben kellett volna tanúskodnia.

A szombati olasz lapok valószínűsítették, hogy a fiatal nőt radioaktív anyaggal mérgezhették meg, a holttesttel kapcsolatos vizsgálatok és a halál pontos okának beazonosítása azonban még folyamatban van. A nő fivérei körében halt meg, borzalmas fájdalmak közepette, úgy, hogy az orvosoknak fogalma sem volt, mi baja lehet, írja a Messaggero olasz lap.

Bunga-bunga partik

A bunga-bunga partik Berlusconi rezidenciáin tartott rendezvények voltak, ahol 2008 és 2009 között az akkori olasz miniszterelnök fiatal nőket fogadott, akik ezért állítólag pénzt kaptak tőle. A politikust 2012-ben vádolták meg azzal, hogy az egyik ilyen partin egy kiskorú lánynak, az akkor 17 éves Karima „Ruby" El Mahrougnak fizetett szexért, miután politikai befolyását bevetve próbálta eltussolni az ügyet. A lány neve miatt az eset Ruby-ügyként lett ismert, ebben a volt miniszterelnök ellen három nő, a bunga-bunga partik rendszeres résztvevői tanúskodtak, az egyikük a most elhunyt Imane Fadil volt.

Berlusconit aztán a vádemelés után 2013-ban bűnösnek találták és hét év börtönbüntetésre ítélték, de 2014-ben gyorsan fel is mentették, mondván, a politikus nem tudhatta, hogy a lány kiskorú. Fadil akkor a Repubblicának azt nyilatkozta, hogy

Hét évből nulla lett – hogy lehet ez?”

Imane Fadil akkor azt vallotta, hogy a kormányfő arcorei villájában tett első látogatásakor 2000 eurót (ma kb. 630 ezer forintnak megfelelő összeget) tartalmazó borítékot kapott a kormányfőtől, és egy "előadásról" is beszámolt, amelyen két, apácának öltözött nő erotikus táncot és sztriptízt mutatott be.

Az AP cikke szerint Fadil sportkommentátor szeretett volna lenni, halála idején pedig éppen könyvet írt a bunga-bungás tapasztalatairól, a BBC pedig azt írja, nem lehet tudni, mi volt a könyvben, mert a kéziratot a nyomozók lefoglalták.

A marokkói származású modell rejtélyes körülmények között hunyt el, testét most ritkán használatos hi-tech módszerekkel vizsgálják, írta a Messaggero olasz lap vasárnap. Az első vizsgálatok során a halál lehetséges okai közül kizárták a tumor, a lupust (krónikus autoimmun-betegséget), és az állati ürülék által (is) terjesztett leptoszpirózist (akut fertőző és ragályos megbetegedést). Orvosai elsőként ez utóbbira gyanakodtak, mivel a nő egy borzalmasan lepusztult külvárosi házban élt, aminek az ablakai több helyen hiányoztak és az üveg kartonlapokkal volt helyettesítve, írja a Messaggero.

A vizsgálatok során kiderült: a legismertebb mérgek sincsenek a nő szervezetében, ugyanakkor csekély mennyiségben nehézfémeket tartalmazott az ex-modell vére. Kobaltot, nikkelt, krómot és molibdént is kimutattak, ezért az orvosok nem zárták ki a radioaktív mérgezés lehetőségét. A lap legfrissebb, hétfői cikke szerint az ionizáló kobaltból mindössze 0,7 mikrogramm / liter mennyiséget találtak a vérében, a toxikus mennyiség viszont 40 mikrogrammnál kezdődne, ugyanakkor az is kiderült, hogy 

a radioaktív kobalt nagyon gyorsan bomlik, ez magyarázat lehet – ha valóban mérgezés történt – a vérben talált kis mennyiségre.

A Messaggero cikkében azt írják, hogy szerdán Milánóban egy speciális módszerrel vizsgálják majd a modell szerveit, egy vastag, 1-2 cm átmérőjű tűvel vesznek szövetmintákat, amelyek azonnal beépített, lezárt tárolóba kerülnek. A módszer arra szolgál, hogy egy esetlegesen radioaktív minta ne fertőzzön meg másokat, illetve, hogy maga a minta ne szennyeződhessen. A lap szerint hasonló módszerrel vizsgálták azoknak az olasz katonáknak a holttesteit is, akik Boszniában betegedtek meg, miután urántartalmú lövedéket használtak.

Félt a mérgezéstől

A Times cikke szerint a nő január 29-én gyomorbántalmak miatt ment orvoshoz, ahol arról panaszkodott, szerinte megmérgezték. Ugyanezt mondta az ügyvédjének és a testvérének is, és borzalmas fájdalmai voltak a halálát megelőző hetekben. Szomszédai szerint nem volt önmaga, írja a Messaggero.

Berlusconi még szombaton azt mondta:

mindig nagyon szomorú, amikor egy fiatal ember meghal. Soha nem találkoztam ezzel a személlyel, soha nem beszéltem vele. Amikor a vallomását olvastam, arra gondoltam, hogy mindez abszurd kitaláció.

A volt miniszterelnök ellen 2018 őszén a Ruby-ügyben újabb vádat emeltek, hamis kijelentés és tanú megkörnyékezése címén. A dél-olaszországi Bari város vizsgálati bírósága elfogadta a vádemelési kérelmet, amelyet a helyi ügyészség négy évvel ezelőtt nyújtott be. A vád szerint Silvio Berlusconi megkörnyékezte és hamis kijelentésekre vette rá Gianpaolo Tarantini vállalkozót, akit egy párhuzamos eljárásban jogerősen már 1 év nyolc hónapra ítéltek.

Az ügyészek szerint Berlusconi mintegy félmilliárd eurót utalt át Tarantininek, valamint ügyvédi költségeit is állta azért cserébe, hogy a vállalkozó ne tanúskodjon ellene.

A bunga-bunga partik ügye tehát tíz év után újra folytatódik, és egyelőre nem lehet tudni, a most 82 éves volt miniszterelnök elé milyen csontvázak hullanak majd a szekrényből.

(Borítókép: Imane Fadilról készült kép 2012. április 16-án. Fotó: Olivier Morin / AFP)

Rovatok