Index Vakbarát Hírportál

Hogyan jutott Venezuela idáig?

2019. március 19., kedd 21:54 | aznap frissítve

Venezuela az elmúlt években nagyon súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válságba süllyedt, januárban pedig újabb nagy tüntetéshullám kezdődött. Miközben Nicolás Maduro elnök puccskísérletről beszél, és ragaszkodik a hatalmához, az ellenzéki többségű nemzetgyűlés illegitimnek tartja, és a házelnök Juan Guaidó ideiglenes elnöknek kiáltotta ki magát.

Kettéoszlott a világ is: az USA vezetésével több mint ötven ország Guaidót ismerte el. Maduro mellett állt ki Oroszország és Kína is. Az ellenzék külföldi segélyszállítmányokat próbált bejuttatni az országba, Maduro viszont katonákkal záratta le a határt. Március elején országos áramszünet nehezítette tovább a helyzetet. Az ellenzék Madurót vádolta, az elnök szabotázsról beszélt.

A politika rovat podcast-sorozatának, a Kibeszélőnek az új adásában Iván András és Mészáros Tamás, az Index külpolitikai újságírói, és Zsuppán András, a Kultúra rovat vezetője beszélte át a kialakult helyzetet, és próbált választ adni arra, hogy mi jöhet ezután.

Mi a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást ma már okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és amik megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Kövesd az Index podcastjait!

Rovatok