Index Vakbarát Hírportál

Merkel: Lehet szó a brexit rövid halasztásáról

2019. március 21., csütörtök 10:34 | aznap frissítve

Lehet szó a brit uniós tagság március 29-re tervezett brexit rövid távú halasztásáról, de ehhez a londoni alsóháznak el kell fogadnia a brit kormány és az EU megállapodását a brexit feltételeiről - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben  a délután kezdődő brüsszeli uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

A kancellár elmondta, amennyiben nem sikerül elfogadni a megállapodást, vagy nem is szavaznak róla az alsóházban, újabb EU-csúcs összehívására lehet szükség március 29. előtt, írja az MTI. 

Merkel szerint az utolsó pillanatig küzdeni kell a megegyezésen alapuló, rendezett brexitért, mert Németországnak, illetve az EU-ban maradó 27 tagállamnak és a közösségből távozó országnak is ez az érdeke.

Theresa May brit kormányfő szerdán közölte, hogy rövid halasztásra lehet szükség brexit-ügyben.

A csütörtök-pénteki EU-csúcs előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is azt mondta, lehetségesnek tartja a brexit március 29-i dátumának rövid meghosszabbítását – annak függvényében, hogy megszavazzák-e a brit képviselők az alsóházban Theresa May miniszterelnök kilépési megállapodását, amit korábban kétszer is óriási többséggel utasítottak el.

Lehetséges, de valószínűtlen

Közben Több százezren írták alá csütörtökig azt a hivatalos petíciót, amely a brexit vezető leállítását követeli. A brit külügyminiszter szerint "lehetséges, de nagyon valószínűtlen" egy ilyen döntés.

 A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést. Ez a cikkely szabályozza és aktiválása el is indítja a kilépési folyamatot, amelyre alapesetben, ha korábbi időpontról nem születik megállapodás, kétévi időtávlatot biztosít.

Az aktiválási értesítés visszavonását követelő online petíciót csütörtök délig több mint 700 ezren írták alá. A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.

Macron nyitott a határidő meghosszabbítására

Nyitott vagyok Nagy-Britannia uniós tagságának március 29-én esedékes határidejének technikai meghosszabbítására, ugyanakkor nem lehet  a határidőt a végtelenségig hosszabbítani  - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő.

Macron újságíróknak nyilatkozva azt mondta, egyértelművé kell tenni London számára, hogy a Brexit a brit nép döntésének eredménye. Azt is, hogy a megállapodás kétéves, alapos munka eredménye, amely a lehető legjobb egyezség úgy Nagy-Britannia, mind az unió számára. Azt újratárgyalni nem lehet. Elutasítása esetén megállapodás nélkül lép ki az unióból Nagy-Britannia, az unió erre is fel van készülve - tette hozzá. (MTI)

Rovatok