Index Vakbarát Hírportál

400, robbantással fenyegetőző embert azonosítottak az oroszok

2019. március 25., hétfő 18:40

Nagyjából 400, robbantással fenyegetőző embert azonosítottak az orosz hatóságok, akik telefonon és e-mailen számoltak be hamis bombafenyegetgésről. A telefonon terroristák nagy része külföldről küldte a fenyegetést telefonon és e-mailen, ráadásul az év eleje óta több mint 2000 ilyen eset volt, árulta az az Izvesztyija című napilapnak hétfőn Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára.

Múlt héten névtelen – később hamisnak bizonyult – bombafenyegetés miatt a moszkvai metróhálózat több mint 200 megállóját, az osztankinói tévétornyot, valamint egy tévé- és egy rádióstúdiót kellett átkutatni. Az Interfax hírügynökség szerint februárban 800 hamis bejelentés érkezett a hatóságokhoz, többnyire bankok, bevásárlóközpontok és közintézmények ellen.

Patrusev az Izvesztyija-interjúban arra a kérdésre, hogy a terrorelhárítás terén elért sikerek fényében nem lehetne-e enyhíteni a repülőtereken és a tömegrendezvényeken bevezetett biztonsági intézkedéseken, úgy vélekedett, hogy ezekhez már hozzászoktak az emberek, és természetesnek tekintik őket. Hangsúlyozta, hogy a biztonsági készültségnek összhangban kell lennie a továbbra is valós terrorfenyegetéssel. Elmondta, hogy 2018-ban 35 terrorista irányultságú bűncselekményt, köztük 19 terrortámadást sikerült megakadályozni.

(Index/MTI)

Rovatok