Index Vakbarát Hírportál

Brexit: nem tudjuk hogy sírjunk-e, vagy nevessünk

2019. március 25., hétfő 21:25 | aznap frissítve

A múlt héten újból fordult a kocka a brit kilépéssel, a brexittel: az Európai Unió vezetői világos határidőket szabtak a brit parlamentnek, hogy eldöntse, hogyan akarja elhagyni az EU-t. Ha elfogadják Theresa May miniszterelnök kétszer is leszavazott javaslatát, akkor május 22-ig maradhatnak az EU-ban. Ha nem, akkor április 12-ig határozniuk kell: rendezetlen kilépést szeretnének, vagy új lappal kezdeni az egészet, ebben az esetben pedig hosszabb halasztást kérni – de EP-választásokat rendezni. Theresa May elfogadta a feltételeket.

Hétfőn este Theresa May bejelentette, hogy nincs meg a többség az EU-s kilépés feltételrendszerét rögzítő brexitmegállapodása elfogadásához. A következő napokban azonban még megpróbál meggyőzni képviselőket, és nem mondott le arról, hogy a héten megtartsanak egy ilyen szavazást.

Közben lesz szavazás egy olyan módosítóról, ami alternatív javaslatokról engedne szavazást az alsóháznak. A brit képviselők így kinyilváníthatnák, hogy milyen verzió mellett tudnak többségében felsorakozni.

Szerdán pedig a brit alsóház hivatalosan is szavazhat a pénteki kilépési dátum EU által jóváhagyott elhalasztásáról. Theresa May úgy érvelt, hogy a brexit eredeti, március 29-i dátuma már mindenképpen módosul, a múlt heti EU-csúcson született jogi döntés a brexit új határidőiről pénteken hatályba lépett, és a nemzetközi jog alapján is hatályossá vált, mivel a döntést az Egyesült Királyság is elfogadta.

A sokféle érdek által szétszabdalt vitában nemcsak azt nehéz megjósolni, hogy mi lesz a brexit végkifejlete, de még a következő napok is tartogathatnak meglepetéseket. Továbbra is majdnem minden lehetséges: megallapodásos brexit, rendezetlen brexit, halasztás hónapokra-évekre, de még a kilépés visszavonása is.

A politika rovat Kibeszélőjének negyedik adásában (ami a cikk tetején indítható el) Iván András külpolitikai újságíró, Kugyela Tamás, az EUrologus brüsszeli szerzője és Csurgó Dénes, a gazdaság rovat újságírója járta körül a gyorsan változó helyzetben, hogy

Mi a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást ma már okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és amik megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Kövesd az Index podcastjait!

Rovatok