Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió álláspontja változatlan Jeruzsálem státuszáról

2019. március 25., hétfő 13:38

Az Európai Unió álláspontja változatlan Jeruzsálem státuszát illetően, szögezte le hétfőn az EU külügyi szolgálatának szóvivője, az izraeli román nagykövetség esetleges áthelyezéséről szóló hírekre reagálva.

Maja Kocijancic újságírói kérdésre válaszolva elmondta, figyelemmel követték a romániai nyilatkozatokat, de ezekkel kapcsolatban csak annyit tud mondani, hogy az Európai Unió álláspontja változatlan a kérdésben.

Az EU szerint tartózkodni kell az olyan egyoldalú intézkedésektől, amelyek veszélyeztetik a kétállami megoldást célzó, közel-keleti béketárgyalások felújítását, Jeruzsálem státuszát tárgyalások útján kell rendezni.

Viorica Dancila román miniszterelnök az előző napon bejelentette, hogy országa az Egyesült Államok példáját követve át fogja helyezni izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Klaus Iohannis államfő azonban tagadta, hogy ilyen döntés született volna, s hozzátette, ez nem csak a kormányon múlik, a végső határozatot ebben az elnöki hivatal fogja meghozni a külpolitikában illetékes valamennyi intézmény jóváhagyásával. (MTI)

Rovatok