Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: az USA elismerte Izrael szuverenitását a Golán-fennsíkon

2019. március 25., hétfő 17:38

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett, írja az MTI.

Az amerikai elnök múlt héten jelentette be Twitteren, hogy 52 év után itt az ideje, hogy az Egyesült Államok teljesen elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett. Benjamin Netanjahu nem sokkal később szintén ugyanazon a platformon megköszönte a döntést. Akkor az izraeli sajtó szerint Trump különösen értékes ajándékot adott Netanjahunak az április 9-re kiírt izraeli választások előtt.

A Netanjahu elleni korrupciós vádelemelésről és az izraeli választásról itt írtunk bővebben.

Az Izraeli fennhatóság elismertetése régi vágya Netanjahunak. "Eljött az ideje, hogy a nemzetközi közösség elismerje Izrael jelenlétét a Golánon, és hogy a Golán mindig is része lesz Izrael Államnak" - mondta az izraeli elnök, miután a hónapban korábban tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

A bejelentés utáni sajtótájékoztatón Trump hangsúlyozta, hogy bármilyen jövőbeni közel-keleti béke-megállapodásnak biztosítani kell Izrael jogát az önvédelemre.

Rövid beszédében Donald Trump "megvetendőnek" minősítette a Tel-Aviv közelében történt hétfőn hajnali palesztin rakétatámadást.

Benjámin Netanjahu azt hangoztatta, hogy bár Izraelnek eddig is sok barátja volt a korábbi amerikai elnökök sorában, de Donald Trumphoz egyikük sem mérhető. Az izraeli kormányfő - aki a ceremónia után azonnal visszaindult Izraelbe - leszögezte: az izraeli kormány minden lépésre kész népe védelme érdekében

A Golán-fennsíkot Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá az izraeli törvénykezést, ezzel gyakorlatilag annektálva a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el.

Rovatok