Index Vakbarát Hírportál

Izrael tűzszünet után is bombázza a Hamász állásait

2019. március 25., hétfő 17:38 | aznap frissítve

Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális  palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben. 

Az Aljazeera szerint a gázai övezet északi részét érték a találatok. Több helyi lakos is robbanásokról számolt be hétfőn a kora esti órákban. A támadás válasz egy hétfői rakétatámadásra, ami Izrael központi részét érte, és amiben 7 ember sebesült meg. 

Benjamin Netanjahu a Fehér Házban, Donald Trump oldalán nyilatkozott a támadásról. 

Az államfő szerint Izrael erőteljesen válaszol egy erősen agresszív támadásra, és mindent meg fognak tenni, hogy megvédjék az államot és állampolgáraikat. Netanjahu a támadás miatt lerövidíti amerikai látogatását, hogy mihamarabb visszatérjen Izraelbe. 

Donald Trump amerikai elnök is megszólalt, aki megvetendőnek nevezete a támadást, és kihangsúlyozta, hogy minden joga megvan Izraelnek, hogy válaszoljon a támadásra. 

Közben az iszlamista Hamász terrorszervezet újabb rakétákkal felelt az izraeli visszatámadásra.

Egy izraeli rakéta a Hamász politikai vezetőjének, Iszmáil Haníjének az irodáját vette célba, amely után a Hamász is rakétaesőt zúdított először csak a  környező izraeli településekre, majd a Negev sivatag távolabbi területeire is. 

A tévé szakértői szerint a szervezet vezetői civilek közé vegyültek és illegalitásba vonultak. Izrael korábban romba döntött egy háromszintes épületet, a mely a hadsereg szerint a Hamász katonai hírszerzését szolgálta.

Egy gázai rakéta eltalált egy épületet Szderót városban az övezet közvetlen közelében, de a lakük időben eljutottak az óvóhelye, és csak anyagi károk érték a házat.

Később egyiptomi közvetítéssel meglehetősen egyoldalú tűzszünet jött létre közép-európai idő szerint este 9-kor. Izrael hivatalosan nem erősítette meg a tűzszünetről szóló egyezményt, és a Hamász a megadott időpont után nem lőtt több rakétát izraeli területre. Az izraeli légierő végül újabb bombázást hajtott végre az övezet déli részén, Khan Junisznál, a haditengerészet egysége a tenger felől Gáza városát is lőtte.

A Hamász még a rövid és felemás tűzszünet alatt bejelentette, hogy már kedd este újrakezdi a határkerítésnél az éjszakai tüntetéseket, amellyel néhány napja lehetetlenné teszik az övezet szomszédságában élő izraeliek éjszakai pihenését. A határ melletti izraeli települések lakói elégedetlenek az egyre gyakrabban ismétlődő, de egyre rövidebb ideig tartó rakétacsaták miatt, valamint a korábban péntekenként, de újabban naponta visszatérő tömeges határmenti zavargások, és az Izraelbe irányított léggömbös robbanószerkezetek miatt. Olyan megoldást szeretnének, amely hosszú távra biztosítja nyugalmukat. 

Az izraeli szakértők szerint a Hamász 2014-es Erős Szikla hadművelet után három és fél éven át nem lőtte Izraelt, azonban később a hadműveletben kialakult elrettentő hatás megszűnt, s egy évvel ezelőtt újrakezdődött az ellenségeskedés a Hamász rendszeressé vált határ menti tüntetéseivel.

Rovatok