Index Vakbarát Hírportál

Már több mint hatszáz halottja van a kongói ebolajárványnak

2019. március 25., hétfő 13:14

Ezer fölé emelkedett az ebolás megbetegedések száma a Kongói Demokratikus Köztársaságban, közölte a helyi egészségügyi miniszter.

1009 megbetegedést regisztráltak, ebből 944 esetet megerősítettek a laborvizsgálatok.

A miniszter szerint sikerült elérniük, hogy a járvány ne terjedjen át Észak-Kivu és Ituri tartományokból más térségekre. Ez részben az oltásoknak köszönhető, amelyekkel 91 ezer ember védettségét biztosították. Ezen felül az ebolás betegeket kezelő központokba szállított páciensek mintegy hatvan százaléka túléli a vérzéses lázzal járó betegséget.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint az afrikai ország keleti felében hét hónapja pusztító járványban eddig 629-en haltak meg. 

mostani a tizedik ebolajárvány  a Kongói Demokratikus Köztársaságban a betegség 1976-os felfedezése óta. A fertőzés terjedése elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány  fegyveres harcok sújtotta területeken , az ország keleti részén tombol,  ráadásul a hagyományos gyógymódokat előnyben részesítő helyiek sokszor bizalmatlanok a korszerű gyógykezelésekkel szemben, s az utóbbi hónapokban több támadás is ért ebolás betegeket kezelő központokat. (MTI)

(Borítókép:  Egészségügyi dolgozók mondanak imát egy ebolában elhunyt férfi temetésén Beniben, Kongóban 2018. december 9-én.  Fotó: Goran Tomasevic / Reuters)

Rovatok