Index Vakbarát Hírportál

Ősi sírt látogatott meg a japán császár, aki áprilisban lemond a trónról

2019. március 26., kedd 13:21 | aznap frissítve

Lerótta tiszteletét kedden Japán mitikus alapítója és az első császár, Dzsinmu előtt Akihito, a szigetország jelenlegi uralkodója, aki április 30-án távozik a trónról. A császár ezzel a lemondásához vezető folyamat egyik legjelentősebb állomásán vett részt, írja az MTI. A Japán nyugati részén tett látogatásra a császárt elkísérte felesége, Micsiko is.

A Nara prefektúrában található ősi sír az i.e. 660-ban trónra lépő Dzsinmunak állít emléket. Egy tradicionális feltevés alapján Dzsinmu császártól származtatják a japán császárokat, a töretlen láncolatban Akihito a 125 uralkodó.

A szentély felkeresése egyike volt a március 12-én kezdődött és 11 állomásból álló ceremóniasorozatnak, amely végül Akihito lemondásával ér véget. A 85 éves uralkodó április 18-án az iszei nagyszentélybe - az első számú sintó szentélybe - látogat el, április 23-án pedig apja, a leghosszabb ideig uralkodó császár, Hirohito tokiói mauzóleumát keresi fel.

Akihito az első japán császár az elmúlt közel kétszáz évben, aki lemond a trónról. Helyét 59 éves fia, Naruhito trónörökös veszi át május 1-jén. Az uralkodó 2016-ban ritkaságszámba menő videóüzenetben jelentette be óhaját a lemondásra. Döntését hanyatló egészségi állapotával indokolta. Mint mondta: hajlott kora miatt nem tud már eleget tenni kötelezettségeinek.

Rovatok