Index Vakbarát Hírportál

Karadžić fellebbezett az életfogytiglani börtönbüntetése ellen

2019. március 28., csütörtök 19:52

Fellebbezést nyújtott be a március közepén hozott jogerős életfogytiglani börtönbüntetése felülvizsgálatára Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnök, jelentette be az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT).

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék mandátuma lejárta után az ügyet átvevő MICT tájékoztatása szerint a fellebbezésről szóló dokumentumot Karadžić ügyvédje, Peter Robinson juttatta el a testülethez.

Információk szerint a hágai bírói testületnek állást kell foglalnia, hogy befogadja-e a jogerős határozat felülvizsgálatára irányuló kérelmet, ez ugyanis az eljárás ezen szakaszában nem kötelező, írja az MTI.

2016 márciusában a volt boszniai szerb elnököt a vádiratban szereplő népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények közül 11 vádpontból 10-ben bűnösnek találta az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY). Akkor 40 év börtönre ítélték az 1992-1995 közötti, százezer halottat követelő boszniai háborúban elkövetett népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

A magát ártatlannak valló, 73 éves Karadžić akkor is fellebbezett a határozat ellen. Ügyvédje az ítélet enyhítését, az ügyészség viszont életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte, mondván, Karadžić abban a vádpontban is bűnös népirtásért, amely alól korábban felmentették.

Az MICT március 20-án hirdetett ítéletet. A fellebbviteli eljárásban a hágai bírói testület elutasította a védelem minden jogi érvét, és megerősítette, hogy Karadžić bűnös az ellene felhozott minden vádpontban, kivéve azt, amelyik alól első fokon is felmentették. Emellett a bírói testület elnöke úgy ítélte meg, hogy Karadžić ellen az általa elkövetett bűncselekmények súlya és módszeres kegyetlensége miatt a 2016-ban kiszabott 40 év börtönnél súlyosabb ítéletet hoz.

Rovatok