Index Vakbarát Hírportál

Nőjogi aktivistákat engedhettek el Szaúd-Arábiában

2019. március 28., csütörtök 20:11

Három nőjogi aktivistanőt engedtek szabadon csütörtökön a szaúd-arábiai hatóságok, írta a szaúd-arábiai székhelyű Egyenlő Emberi Jogokért Mozgalom (ALQST) jogvédő szervezet Twitteren. A Reuters hírügynökség több meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról írt, hogy három aktivistát már elengedtek, másokat pedig vasárnap fognak. Az AP hírügynökség értesülései szerint a szabadlábra helyezés egyelőre feltételes.

Márciusban több aktivistanő bírósági tárgyalása kezdődött a királyságban. Őket egy évvel korábban vették őrizetbe, mert szót emeltek a nők autóvezetésének tilalma ellen, és bírálták azt a rendszert, amely szerint az országban a nőknek több mindent – például a külföldre utazást – csak a férfi gondviselő engedélyezhet.

Ráadásul néhány héttel az előtt tartóztatták le őket, hogy Rijád engedélyezte az országban az autóvezetést a nőknek. Sokan úgy vélik, hogy a letartóztatások a királyság reformokat ellenző konzervatív köreinek a megbékítését célozták. Elemzők szerint vélhetően üzenetnek is szánták az intézkedést, hogy senki ne próbáljon eltérni a kormánykörök által diktált reformok mértékétől és idejétől, írja az MTI.

Nemzetközi jogvédő szervezetek, például az Amnesty International és a Human Rights Watch jogvédő szervezetek többször vádolták meg Szaúd-Arábiát, hogy kínzásnak és szexuális zaklatásnak vetett alá számos, május óta letartóztatott aktivistát, akik szabadon bocsátásáért több nemzetközi kampány is indult.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint tavaly néhány hónap alatt legalább tizenöt emberi jogokért küzdő, vagy egyszerűen csak a kormánnyal kritikus aktivistát fogtak el. Hivatalosan „gyanús külföldi kapcsolatokkal” vádolták őket

Mohamed bin Szalmán trónörökös előtérbe kerülése óta értelmiségieket, vallási vezetőket, aktivistákat vesznek őrizetbe, az sem ússza meg, aki a Twitteren szidja az országot és a királyi családot, és nemrég írtunk arról, hogy a disszidens fiatal lányok is az életükért rettegnek, ha a próbálkozásuk ellenére nem sikerül jó messzire lelépniük a családjuktól.

Hasogdzsi-gyilkosság: a szaúdi per nem felel meg a nemzetközi előírásoknak

Közben Agnes Callamard ENSZ-jelentéstevő csütörtökön közleményében arról írt, hogy nem felel meg a nemzetközi előírásoknak a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásában gyanúsított 11 ember szaúd-arábiai bírósági pere. Callamard, akit a nemzetközi szervezet a Hasogdzsi-ügy kivizsgálásával bízott meg, felszólította a szaúdi hatóságokat, tegyék átláthatóvá a bírósági pert, egyebek közt fedjék fel a 11 vádlott nevét is.

A New York Times nemrég írta meg egy hosszú cikkben, hogy a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót meggyilkoló emberek egy, a herceg tudtával és jóváhagyásával 2017 óta működő titkos osztag, a Szaúdi Gyorsbeavatkozó Csapat (az angol szövegben Saudi Rapid Intervention Group, RIG) tagjai voltak.

Rovatok