Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a tüntetések hatására az algériai elnök

2019. április 2., kedd 20:39 | aznap frissítve

Lemondott Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök - jelentette be kedden az APS algériai állami hírügynökség. Az idős államfő a hetek óta tartó utcai demonstrációk hatására kényszerült távozásra. Bukása azután vált elkerülhetetlenné, hogy a hadsereg vezetése is ellene fordult.

A bejelentést megelőzően Ahmed Gáid Szaláh algériai vezérkari főnök, helyettes védelmi miniszter állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy az elnöknek azonnali hatállyal távoznia kell. A vezérkari főnök ezelőtt a védelmi minisztériumban tárgyalt a hadsereg vezetőivel. 

Szaláh azzal indokolta a hadsereg közbelépését, hogy azonnal alkotmányos megoldást kell találni a belpolitikai válságra, és követelik az alkotmány 102. cikkelyének azonnali alkalmazását. A cikkely alapján a súlyosan beteg, 82 éves elnököt munkaképtelenné, tisztségét pedig megüresedetté lehet nyilvánítani. Ezt követően a parlament felsőházának vezetője veszi át az elnöki teendőket 45 napra, ügyvivői minőségben. 

A február 22-én kirobbant tiltakozó mozgalom többnyire békés volt, de a megélhetési nehézségek és a korrupció ellen demonstráló fiatalok kitartó utcai jelenléte nyomás alá helyezte a hadsereget, amely a stabilitás záloga az észak-afrikai országban. Március 29-én egy több százezres tüntetésen a fiatalok már kövekkel dobálták meg a rendvédelmi szervek tagjait. Algériában 1991-től 2002-ig véres polgárháborút vívott a szekuláris rendszert garantáló hadsereg az iszlamista fegyveresekkel.

A vezérkari főnök már március végén is Buteflika alkotmányos úton történő felmentését szorgalmazta. Az országot húsz évig vezető elnökről április elsején jelent meg, hogy április 28-án hajlandó végleg lemondani. Március első felében Buteflika azt jelentette be, hogy elhalasztják az április 18-ra kitűzött választásokat, és nem indul újra ötödször az elnöki tisztségért. Ezek a korábbi bejelentések azonban nem tudták elcsitítani a hetek óta tartó, időnként összecsapásokig fajuló utcai demonstrációkat.

Buteflika 20 éve, 1999 óta vezette az olajban gazdag, de súlyos társadalmi problémákkal küszködő észak-afrikai országot, és még ahhoz a politikusnemzedékhez tartozik, amelynek tagjai a Franciaország elleni függetlenségi háborúban kezdték pályafutásukat az 1950-es évek végén. 2013-ig erős kézzel vezette az országot, de akkor agyvérzést kapott, és bár valódi állapotáról keveset tudni, szinte biztos, hogy teljesen alkalmatlan a kormányzásra. Kormányzása utolsó éveiben Buteflika elnökből politikai strómanná degradálódott, helyette egy tábornokokból, titkosszolgálati vezetőkből és oligarchákból álló háttérhatalom irányította az országot.

Az elnök lemondatása nem feltétlenül jelent valódi változásokat, valószínű, hogy mind a hadsereg, mind a háttérhatalom továbbra a kezében akarja tartani az irányítást, de ehhez egy új, kevésbé látványosan alkalmatlan politikai vezetőt keresnek.

Az igazi kérdés az, hogy az elégedetlen fiatalok beérik-e Buteflika elmozdításával, vagy mélyrehatóbb változásokat követelnek.

Az algériai helyzetről nemrég írtunk hosszabban, ide kattintva olvashatják.

Rovatok