Index Vakbarát Hírportál

Megint elhalasztaná a brexitet a brit kormányfő

2019. április 2., kedd 19:47 | aznap frissítve

Az Egyesült Királyságnak a brexit újabb elhalasztására van szüksége, és a kormány hajlandó együttműködni a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárttal annak érdekében, hogy egy közös javaslattal véget vessenek a parlamenti patthelyzetnek – jelentette be Theresa May brit miniszterelnök egy maratoni, hét órán át tartó kormányülés után.

A brit kabinet azután ült össze kedden, hogy hétfőn megint véleménynyilvánító szavazásokat tartott a brit alsóház, és ezeken újból elutasította az összes alternatív brexitjavaslatot. Ezekkel a szavazásokkal próbálták feloldani a patthelyzetet, miután pénteken Theresa May kilépési megállapodását is leszavazták, immár harmadszor. Továbbra sincs olyan megoldás, ami mögött bármikor többség állt volna össze az alsóházban.

A kilépés eredeti, március 29-i dátuma helyett április 12-ig kaptak halasztást a britek az Európai Uniótól, de valójában az április 10-i EU-csúcsig kell eldönteniük, mit szeretnének. Újabb halasztás nélkül április 12-én bekövetkezhet a sokak szerint gazdasági katasztrófát jelentő rendezetlen brexit is, ha viszont a britek a május 22-i dátumon túlnyúló hosszabb halasztást kérnek, és ezt meg is kapják, akkor EP-választást kell tartaniuk májusban.

May Corbynhoz fordul

May kedd este arról beszélt, hogy személyes találkozót szeretne Corbynnal, akivel

meg akar egyezni egy olyan tervben, amivel biztosítják, hogy kilépnek az EU-ból, és ezt megállapodással teszik.

Viszont kijelentette, hogy bármilyen ilyen tervnek a brit alsóház többsége által következetesen elutasított kilépési megállapodásán kell alapulnia. Ezt fogadta el az EU 27 tagországa is, és többször is hangsúlyozták az EU-s vezetők, hogy nem nyitják újra az erről szóló tárgyalásokat.

„A jövőbeni kapcsolatainkra kell koncentrálnunk az EU-val" – mondta. Ez arra vonatkozik, hogy May teljes megállapodáscsomagja két részből áll: a távozás feltételrendszerét rögzítő kilépési megállapodásból, és az ahhoz kapcsolt, a jövőbeni kapcsolatokat vázlatosan összefoglaló, 26 oldalas politikai nyilatkozatból. Az EU korábban már jelezte, hogy ez utóbbiról hajlandó lenne tárgyalni. Kedden May lényegében azt ajánlotta fel a Labournek, hogy együtt döntsék el, mi lesz a brexit után.

Az első két alkalommal a teljes megállapodáscsomagot nagy többséggel elutasította az alsóház, pénteken, harmadszor viszont a kilépési megállapodást szavazták le, amiről akkor leválasztották a politikai nyilatkozatot.

A miniszterelnök szeretné, ha még az április 10-i EU-csúcs előtt megszületne egy olyan közös javaslat a Munkáspárt vezetőjével a jövőbeni kapcsolatokról, amiről szavazhat az alsóház, de ha Corbynnal nem tudnak ilyenben megállapodni, akkor több opcióról is megszavaztatná a képviselőket. May azt ígérte, hogy a kormány kész lesz tartani magát az alsóház álláspontjához. A kormányfő azt szeretné, hogy az EU-tól kért újabb halasztás „a lehető legrövidebb legyen" annak érdekében, hogy Nagy-Britanniának ne kelljen részt vennie a május végi európai parlamenti választásokon.

„Ezek nagyon nehéz idők mindannyiunk számára. A szenvedélyek mindkét oldalon magasra hágnak, de képesek vagyunk rá, és meg is fogjuk találni a kompromisszumokat, amelyek valóra váltják, amit az emberek megszavaztak" – jelentette ki. Azt is elmondta, megérti, hogy sokaknak elege van a késlekedésből és az állandó vitákból, és inkább megállapodás nélkül távoznának az unióból. Hangsúlyozta, hogy ugyan szerinte hosszú távon a rendezetlen kilépés is sikeres lehetne, de mégiscsak jobb megoldás lenne megállapodással otthagyni az EU-t.

A kemény brexitpárti toryk nem örülnek

A Sky News szerint a kormányülésen megoszlott a miniszterek véleménye, nem véletlenül tartott ennyi ideig a megbeszélés. 10 miniszter hosszabb halasztást akart, 14-en rendezetlen kilépést vagy rövid halasztást támogattak, ketten pedig tartózkodtak. Abban mindenki egyetértett, hogy egy előrehozott választás rossz ötlet lenne.

May bejelentése arra utalhat, hogy a kormányfő és környezete arra juthatott, hogy hiába szavazták le egyre kevesebben, nem fog tudni elég vele szemben álló toryt meggyőzni a kilépési megállapodása elfogadásáról, ahogy a 2017-es előrehozott választások óta a parlamenti többségét biztosító északír unionistákat sem. Ezért a Labour felé fordulva próbálhatnak megoldást találni.

Corbyn May ajánlata után már bejelentette, hogy le fog ülni a kormányfővel tárgyalni.

Ezzel May azonban máris felbőszítette a kemény brexitpárti torykat, akiknek egy rendezetlen kilépés is megfelelőbb lenne, mint egy felvizezett brexit. A kemény brexitpárti toryk egyik vezetője, Jacob Rees-Mogg szerint az emberek nem egy koalíciós kormányra szavaztak Jeremy Corbynnal. Ezzel a húzással pedig May nehezen fog meggyőzni vele szembenálló torykat. Többen megint May lemondását követelték.

Boris Johnson volt külügyminiszter pedig arról írt a Twitteren, hogy May a brexit végső formáját a Munkáspárt kezébe adná. „A kormányfő és a kabinet arra jutott, hogy bármilyen megállapodás jobb, mint a rendezetlen kilépés, ami nagyon rossz ötlet" – írta, szerinte ezzel kiteszik magukat az EU-nak. Semmilyen körülmények között nem fog megszavazni olyan megállapodást, ami a jövőben vámuniót vetítene előre az EU-val. Ezzel arra utalt, hogy a Labour folyamatosan egy alternatív, az Egyesült Királyságot a vámunióban tartó javaslatát akarta eddig sikertelenül elfogadtatni.

Pártokon átívelve akartak halasztást

Theresa May szóvivője kedden napközben, a kormányülés alatt még azt mondta, hogy a kormányfő minden körülmények között ellenez egy újabb népszavazást. Azt is megismételte, hogy alapesetben rendezetlen kilépés következne be április 12-én, és hogy May nem hajlandó visszavonni a kilépést kezdeményező határozatot.

Arról ellentmondó hírek érkeztek kedden, hogy akarnak-e újabb véleménynyilvánító szavazásokat tartani szerdán este az alsóházban. Több korábbi javaslatot benyújtó képviselő állítólag letett erről, de Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője hétfőn este azt mondta, hogy folytatniuk kellene az alternatív javaslatok keresését. Még May kedd esti sajtótájékoztatója előtt olyan hírek is érkeztek, hogy április 8-án, hétfőn jöhetnének újabb véleménynyilvánító szavazások.

Tory és ellenzéki képviselők egy csoportja viszont egy olyan törvényjavaslat mögött próbálta kedden napközben összehozni az alsóházi többséget, amivel

arra köteleznék Theresa Mayt, hogy tegyen javaslatot a brexit további elhalasztására.

A képviselők csoportja szerdán nyújtotta volna be a javaslatot, ami törvényi erővel gátolná meg, hogy április 12-én rendezetlen brexit bekövetkezzen, és kötelezné Mayt, hogy újabb halasztást kérjen. May a beszédében azonban lényegében maga is a hosszabbítás egy alternatív formáját ajánlotta fel.

Így most egyelőre még nem világos, mi lesz ezzel a tervvel, és a képviselők által tervezett további véleménynyilvánító szavazásokkal.

Barnier: Nőtt a rendezetlen brexit kockázata

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitterre kiírta May keddi bejelentése után, hogy mégha nem is tudják, mi lesz az egész vége, de türelmesnek kell maradniuk.

Kedden korábban Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója azt mondta, hogy az elmúlt napok eseményei növelték egy rendezetlen kilépés kockázatát. Szerinte az Egyesült Királyságnak el kell magyaráznia, hogyan akarna elkerülni egy ilyen forgatókönyvet. Bírálta a brit alsóházat, amiért csak valami ellen tudnak többséget felmutatni, nem pedig valami mellett.

Azt is elmondta, hogy ha a britek további hosszabbítást kérnek április 12-én, az komoly kockázatokat jelentene az EU-nak is, ezért megfelelő indoklást is várnak egy ilyen esetleges kérelemhez. Egy halasztást a 27 tagországnak egyhangúlag kell jóváhagynia. 

Macron: Az unió nem válhat tússzá

Emmanuel Macron francia államfő kedden úgy vélte, hogy az Európai Unió nem válhat tartósan a brexit miatt brit belpolitikai válság túszává, és amennyiben Londonnak nem sikerül április 10-ig egy „hiteles alternatív tervet" bemutatnia, úgy „maga választja a megállapodás nélküli kilépést" az Európai Unióból.

„A mi prioritásunk az Európai Unió és a közös piac megfelelő működése kell, hogy legyen. Az Európai Unió nem lehet tartósan az Egyesült Királyság politikai válsága megoldásának a túsza" - mondta a francia elnök, miután Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tanácskozott Párizsban.

Rovatok