Index Vakbarát Hírportál

A kisgyerekek elhagyhatják anyjukkal az olasz partoknál veszteglő menekülthajót

2019. április 5., péntek 19:28 | aznap frissítve

Az olasz hatóságok pénteken felajánlották, hogy egy 11 hónapos kislány és egy 6 éves kisfiú, valamint édesanyjaik elhagyhatják a Sea-Eye német civilszervezet hajóját, de a jármű továbbra sem kapott engedélyt, hogy olasz vizekre hajózzon. Matteo Salvini belügyminiszter közlése szerint a négy érintett nem hajlandó kiszállni a hajóból, írja az MTI.

A hajón 64-en tartózkodnak, köztük 6 gyerek és 10 nő. Közülük négynek ajánlották fel, hogy partra szállítják: a két legkisebb gyereknek és édesanyjaiknak. Salvini közlése szerint azonban nem éltek a lehetőséggel.

Az Alan Kurdi nevű hajó a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől öt mérföldnyire várakozik több mint egy napja. A civil hajó az olasz felségvizek határát nem lépte át. A római belügyminisztérium és külügyminisztérium is figyelmeztette a hajót, hogy ha olasz vizekre hatol, ezzel megsérti az olasz nemzetbiztonsági rendelkezéseket. A hajó a nevét a menekültválság egyik drámai képén szereplő, vízbe fulladt kisfiúról kapta.

Horst Seehofer német belügyminiszter pénteken közölte, hogy Németország kész befogadni a hajón tartózkodók egy részét. Seehofer felszólította az Európai Unió többi tagállamát, hogy segítsenek ők is, hangsúlyozta, hogy közös műveletnek kell lennie. A német belügyminiszter kifejezte afeletti nemtetszését, hogy továbbra sem sikerült tartós uniós megoldást találni a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsok szétosztásának problémájára. 

A német Sea-Eye 2016 tavaszán alakult meg, és tevékenységét a földközi-tengeri mentési műveletek miatt kezdte el. Az egyik legkisebb nem kormányzati szervezetről (NGO) van szó, amely ezzel foglalkozik. Az Alan Kurdi hajó a líbiai Zuára területhez tartozó vizeken vette fedélzetére a menekülteket, miután a gumicsónakjuk elsüllyedt. A mentési műveletet a líbiai kutatási és mentési (Sar-) zónában hajtották végre. A civil hajó nem várta meg a líbiai parti őrség helyszínre érkezését, biztonságos kikötőt kért a máltai és az olasz hatóságoktól. Ezt mindkét ország megtagadta. 

Matteo Salvini korábban úgy nyilatkozott, mivel német szervezetről van szó, a hajó Németországban van bejegyezve és a kapitány is Hamburgból származik, „vigyék őket Hamburgba!".

A Sea-Eye bírálta Olaszországot amiatt, hogy mindössze két gyermek és és édesanyjaik számára ajánlotta fel a lehetőséget, hogy elhagyhatják a hajót.

Rovatok