Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a japán vadászbombázó roncsait, ám a pilótát egyelőre nem lelik

2019. április 10., szerda 05:44

A kutató- és mentőalakulatok megtalálták szerdán Japán északi partjainál annak az F-35-ös vadászbombázónak a roncsait, amely előző nap este tűnt el a radarok képernyőjéről, amikor a Csendes-óceán felett repült, közölte a japán önvédelmi erők egyik szóvivője. Az MTI tudósítása szerint:

A PILÓTÁT EGYELŐRE NEM TALÁLJÁK.

A vadászbombázó az Aomori prefektúrában lévő Miszava légitámaszponttól mintegy 135 kilométerre keletre repült a tenger felett, amikor eltűnt a radarok képernyőjéről. A harci gép egyéves sem volt, és csak tavaly május óta teljesített szolgálatot az önvédelmi erők kötelékében. Az F-35-ösökből álló repülőszázad épphogy elkezdte a szolgálatot Miszaván.

A japán kormány még 87 ilyen, a radarok számára láthatatlan, "lopakodó" technológiával készült vadászbombázót akar beszerezni, hogy korszerűsítse légvédelmét, látván Kína katonai erejének megerősödését.

A Lockheed Martin amerikai vállalat által gyártott ötödik generációs F-35-ösök húsz éve repülnek, a típus első darabját 2015-én állították hadrendbe, és ezidáig másodszor fordult elő hasonló baleset.

Rovatok