Index Vakbarát Hírportál

Trump bosszúból a poltikai ellenfelei városába vinné a bevándorlókat

2019. április 12., péntek 16:40

Donald Trump kormánya arra próbálta rávenni a belbiztonsági minisztériumot, hogy az USA déli határán elfogott bevándorlókat úgynevezett "szent városokba" vigyék, és ez egyfajta bosszú lett volna azon demokrata politikusokkal szemben, akik szembeszálltak a határfal felépítésének tervével.

Ennek az egésznek nincs köze a valláshoz, a szent város kifejezést azokra a helyekre alkalmazzák, ahol helyi szabályok és törvények korlátozzák az együttműködést a bevándorlással kapcsolatos szövetségi akciókkal. Az USA legtöbb nagyvárosában ilyen szabályok vannak érvényben.

Mint a CNN-ből kiderült, Trump személyesen próbálta keresztülnyomni a tervét Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszternél, aki meglepetésszerűen pár napja eltávolítottak a posztjáról.

Ez a javaslat is jól mutatja, hogy Trump igyekszik mindent bevetni, hogy érvényesüljön a szigorú bevándorlási és határvédelmi politikája, amit a támogatói bázisa kulcsfontosságú ügyként kezel. Az amerikai elnök azzal is fenyegetőzött, hogy teljsesen lezárja az orszég déli határát, ha a Kongresszus és Mexikó semmit sem tesz az illegális bevándorlás enyhítése érdekében.

A Fehér-ház tanácsadója, Stephen Miller próbálta rávenni arra a belbiztonsági társa munkatársait, hogy valósítsák meg Trump tervét, ám azt elvetették, részben arra hivatkozva, hogy valószínűleg illegális a javaslat.

(CNN, 444)

Rovatok