Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan iszonyatosan befeszült a választási vereség miatt

2019. április 16., kedd 16:43

A Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kedden "rendkívüli fellebezés" formájában kérte a március 31-ei helyhatósági választás nem hivatalos isztambuli eredményének érvénytelenítését, valamint a voksolás megismétlését a Legfőbb Választási Tanácsnál.

Mivel a kemalista Köztársasági Néppárt jelöltje, Ekrem İmamoğlu csak 24 808 szavazattal nyert a 10,5 millió választásra jogosult embert számláló metropoliszban, ezért Recep Tayyip Erdoğan és a kormánypárti jelölt, Binali Yildirim nem ismerték el a vereséget, és fellebbeztek az eredmény ellen. Az AKP politikusai arra hivatkoztak, hogy szervezett szabálytalanságok és visszaélések történtek, amelyek befolyásolták a választás kimenetelét.

A Legfőbb Választási Tanács által elutasított fellebbezés elleni keddi fellebbezést Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese nyújtotta be a testülethez, aki a helyszíni felvételek tanúsága alapján három bőröndnyi dokumentummal lépett be az YSK épületébe.

Más kérdés, hogy milyen új bizonyítékok lapulhatnak a három bőröndben, ugyanis az AKP a választás óta már kétszer is fellebbezett az isztambuli eredmény ellen, aminek nyomán a metropolisz több kerületében újraszámolták a voksokat, a kormánypárti és az ellenzéki jelölt közötti szavazatkülönbség pedig közel a felére csökkent, de a végeredmény változatlan maradt

A kormánypárt adminisztratív erőlködése csak tovább szította az amúgy is komoly politikai feszültségeket az országban. Az ellenzéki Köztársasági Néppárt támogatói ezért a hétvégén már a labdarúgó-bajnokság isztambuli meccsein is protestáltak.

A bizonytalanság ráadásul újabb pofont adott az amúgy sem acélos török pénzpiacoknak: a líra tovább gyengült a dollárhoz képest (idén a teljes gyengülés már eléri a 9 százalékot), és március 22-e óta a leggyengébb átváltási arányt, 1:5,825-öt hozta.

Erdoğannak részben azért fáj az isztambuli vereség, mert a kormánypárt hiába nyert a kisebb vidéki önkormányzatok többségében, a fővárost, Ankarát elbukta; részben pedig azért, mert ő maga is Isztambul főpolgármestereként robbant be a nagypolitikába, és pártja 25 év kormányzás után veszítette el a választást.

(MTI, Reuters)

Rovatok