Index Vakbarát Hírportál

Illegális kampányfinanszírozáson kapták a bevándorlásellenes német AfD-t

2019. április 16., kedd 23:24

Illegális kampányfinanszírozás miatt több mint 400 ezer euró (130 millió forint) pénzbüntetés, a jogellenesen szerzett bevétel háromszorosának megfizetésére kötelezte a német szövetségi parlament (Bundestag) hivatala az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki pártot.

A Süddeutsche Zeitung (SZ) című országos lap két regionális közszolgálati médiatársasággal, a Norddeutscher Rundfunkkal (NDR) és a Westdeutscher Rundfunkkal (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a Bundestag elnöke, Wolfgang Schäuble már alá is írta a büntetésről szóló határozatot, írja az MTI.

A legnagyobb ellenzéki pártot két ügyben marasztalták el. Mindkét esetben olyan támogatás miatt, amelyről azok elfogadásakor nem lehetett megállapítani a támogató kilétét, és ezért el kellett volna utasítani.

Mindkét ügy egy svájci PR-ügynökséggel kapcsolatos, amely ellentételezés nélkül dolgozott AfD-nek. A Bundestag hivatalának számításai szerint az ügynökség 2016-ban a baden-württembergi tartományi törvényhozási választás kampányában 89 800 euró értékben, a 2017-es észak-rajna-vesztfáliai tartományi választás kampányában pedig 44 500 euró értékben nyújtott szolgáltatásokat a pártnak.

A párt nem tüntette fel támogatásként ezeket a szolgáltatásokat, és utólag küldött meg a Bundestag hivatalának listákat, amelyek állításuk szerint tartalmazzák mindazok nevét, akik a költségeket kifizették. A SZ, az NDR és a WDR értesülései szerint a listákon szereplő személyek közül többen strómanok.

A Spiegel Online beszámolója szerint az AfD egymillió eurós tartalékot képzett az ilyen büntetések fedezésére. (MTI)

Rovatok