Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó szerbül beszélt a belgrádi Békemeneten

2019. április 19., péntek 17:26

Több mint százezer szimpatizánst vártak Aleksandar Vučić szerb elnök pénteki belgrádi nagygyűlésére, amelyet a szerb parlament elé szerveztek. A környéket már az éjjel lezárták – írja az MTI a helyi sajtóra hivatkozva.

A nagygyűlésen Vučić mellett felszólalt többek között Szijjártó Péter, hazánk külügyminisztere és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének soros, szerb tagja. Ezen felül a több órásra tervezett rendezvényen több ismert szerb énekes és együttes is fellépett. A Blic szerint már délután négytől elkezdődtek a koncertek, a beszédek hat után indultak.

Szijjártó Péter: "Ha tőlünk függene, Szerbia már holnap az unió tagja lenne"

Szijjártó Péter egy 2017-es rendezvényhez hasonlóan, ismét szerbül szólt az összegyűlt emberekhez. A két szöveget összevetve, nem ez az egyetlen hasonlóság. Az MTI szerint a mostani beszédében a következőket mondta: 

  

December óta tüntetnek Vučić ellen

A mostani kormánypárti tüntetés előzménye, hogy Szerbiában december óta minden héten több városban is Vučić elnök és kormánya, a Szerb Haladó Párt (SNS) ellen szerveznek tüntetéseket. A Slobodan Milošević hatalmát megdöntő tüntetések óta nem volt olyan nagy utcai tiltakozássorozat Szerbiában, mint amilyennel január óta néz szembe a szerbiai vezetés. Az ország 50 városára kiterjedő, főként a hétvégéken erős, olykor több tízezres, általában néhány ezres tüntetések többnyire békésen zajlottak, de március közepén a tüntetők behatoltak a szerb közszolgálati televízióba.

A múlt szombati tüntetésen az ellenzék egy hetet adott a kormánynak, hogy elkezdődjenek a tárgyalások. Az ellenzéki szövetség, az SzS tárgyalni akar a szabad és tisztességes választásokról, az elektronikus médiát szabályzó testület összetételéről, a közmédia új vezetéséről. A belügyminiszter szerint az ellenzéki követelések nevetségesek.

Vučić is utcára szólította híveit

Az ellenzéki mozgósításra válaszul az elnök is utcára szólította támogatóit, bejelentve, hogy az április 19-re meghirdetett belgrádi nagygyűlésén 12-15-ször többen lesznek, mint bármelyik eddigi ellenzéki megmozduláson. Vučić azt mondta, ez lesz az utóbbi ötven év legnagyobb demonstrációja az országban.

A szerb államfő néhány hónapja kezdett bele a Szerbia jövője elnevezésű országjárásába, amelynek csúcspontja a belgrádi nagygyűlés lesz, ami egy, a magyar Békemenethez hasonlóan abszurd, a regnáló kormány melletti tüntetés. A rendezvényeken Vučić a meglátogatott régió fejlesztéséről, illetve az egész országot érintő gondok megoldásáról beszélt, a mostani gyűlés célja az, hogy megmutassa az ellenzéknek: Vučić támogatottsága továbbra is töretlen. 

Ennek érdekében pedig mozgósította teljes pártapparátusát, és a Szerb Haladó Párt minden irodája több tucat autóbuszt megtöltő szimpatizánst küld a péntek délutáni rendezvényre. A koszovói rendőrség péntek reggeli közleménye szerint Koszovó területéről összesen 17 autóbusz indult Belgrádba. A Magyar Szó szerint a koszovói albán rendőrség megállított koszovói szerbeket szállító buszokat, ugyanis gondok voltak a buszok papírjaival. 

Rovatok