Index Vakbarát Hírportál

37 milliárd forintnyi készpénzt találtak a megbuktatott szudáni elnöknél

2019. április 20., szombat 21:49

Nemrég átvette Szudán felett az irányítást a katonaság, miután sikeresen megpuccsolták az országot 1989 óta vezető Omar el-Besír elnököt. Ugyan a civilek és a katonaság nehezen jutnak dűlőre az ország vezetéséről, közben a hadsereg rajtaütött el-Besír rezidenciáján, ahol elképesztő mennyiségű készpénzt találtak.

A BBC cikke szerint euróban, dollárban és szudáni fontban összesen 130 millió dollárt foglaltak le a bukott elnöknél, ami átszámítva 37 milliárd forint.

A BBC szerint pénz különböző címletekben aktatáskákba és zsákokba voltak rejtve, utóbbiak konkrétan mezőgazdasági zsákok, amelyekben alapjáraton 50 kg gabonát szoktak tartani.

A volt elnök egyébként házi őrizetben van azután, hogy december óta tüntettek miatta a helyiek és a hadsereg is ellene fordult. Azóta a civilek és a hadsereg nem tudnak megegyezni az ország irányításáról, és attól félnek, hogy kiadják más országnak a volt elnököt azelőtt, hogy felelősségre vonhatnák. Uganda például már jelezte is, hogy megfontolná el-Basír menedékkérelmét.

A civilek ülősztrájkkal jelzik nem tetszésüket a hadseregnek, amelynek a puccsot vezető tábornoka azóta lemondott. A civilek és a katonaság egy ideje tárgyalnak egymással, de előbbiek attól tartanak, hogy a katonaság támogatásával hivatalban maradnak el-Basír szövetségesei is.

A katonai tanács közben új rendeleteket hozott, például eltörölték a cenzúrát és a biztonsági erők élére új embereket neveztek ki. A tanács több kormányembert is letartóztatott, akikről azt állítják, hogy bármikor vád alá helyezik őket, ha sikerül a civilekkel megállapodni az ország vezetéséről és arról, ki lesz az új elnök.

A hadsereg nem fogja erőszakkal eltávolítani a fővárosban ülősztrájkoló civileket, de arra kérik őket, hogy hadd térhessen végre vissza az élet a rendes kerékvágásba. A tanács szóvivője azt is megjegyezte, hogy

a hadsereg nem fogja tolerálni, ha a civilek fegyvert fognak.

Rovatok