Index Vakbarát Hírportál

Brunei nem enged a melegek megkövezéséből

2019. április 22., hétfő 17:04

Hatalmas botrányt kavart világszerte, amikor Brunei-ben jelentették, hogy a homoszexuális aktusokat ezentúl halálra kövezéssel fogják büntetni. Több ország a törvény visszavonását követelte, valamit számos híresség arra buzdította az embereket, hogy ne menjenek az országba nyaralni, amíg érvényben van a törvény. 

Brunei most az Európai Parlamenthez címzett levélben védte meg a melegek elleni törvényt, írta meg a Guardian. Többek között azzal érveltek, hogy ritkán fogják alkalmazni, mivel

két erkölcsileg és vallásilag köztiszteletnek örvendő férfi kell hozzá szemtanúként, hogy megerősítést nyerjen az azonos neműek közötti szex vádja.

A négyoldalas levélben arra kérték az Európai Parlament tagjait, hogy tartsák tiszteletben Brunei hagyományait. A törvény nem csak a homoszexuális szexről rendelkezik, de korbáccsal bünteti azokat, akik nem a nemük szerint öltözködnek, valamint a tolvajokat kézlevágással sújtja. 

"A házasságtörés és a szodómia kriminalizálása azért szükséges, hogy megvédjük a családi vérvonalakat, és a házasság intézményét a muzulmánok körében, főleg a nők között" – olvasható az EP-nek küldött levélben.

A 417 ezer lakosú Brunei Szultanátusban az angol uralom alóli függetlenség, 1984 óta illegális a homoszexualitás, azonban eddig az Iszlám egy elnézőbb értelmezése volt érvényben, és a melegeket csak börtönnel büntették. 

Rovatok