Index Vakbarát Hírportál

Ők a világ legjobban kereső politikusai

2019. április 22., hétfő 09:44 | aznap frissítve

Bár arról gyakran készülnek összeállítások, hogy mennyit keresnek a világ legnagyobb cégeinek a vezetői, vagy hogy kik a leggazdagabb emberek a világon, a politikusok fizetéséről kevesebb szó esik. Az USA Today ezért nyilvánosan elérhető adatokból összeállította a világ húsz legjobban kereső politikusának listáját. 

Az olyan abszolút monarchiákat kapásból nem vették számításba, mint Katar, Brunei, Szaúd-Arábia, míg például Bahrein, Kuvait vagy az Egyesült Arab Emírségek esetében gyakran nem hozzák nyilvánosságra az állami vezetők javadalmazását, ezért ezek alkotmányos monarchiák is kimaradtak. 

A húsz fős lista alsó tíz helyezettje több szempontból egész kiegyenlített. A 20. helyezett Édouard Philippe, francia miniszterelnök éves fizetése 220,5 ezer dollár (ez közel 63 millió forintnak felel meg), Franciaország GDP-je pedig 40,1 ezer dollár per fő. Arányaiban hasonló a 12. helyezett Justin Trudeau fizetése és országa gazdasági ereje között: a kanadai kormányfő 267 ezer dollárt vihet haza egy évben, Kanada GDP-je pedig 44,1 ezer. 

Az első tízben Dél-Afrika elnöke (11. helyezett) és Guatemala elnöke (19.) lóg ki igazán, mindketten bőven 200 ezer dollár felett keresnek egy évben, miközben országaik egy főre eső nemzeti összeterméke nagyjából a negyede a fentieknek. 

A listán 9. helyezett osztrák kancellár, Sebastian Kurz fizetése 328,5 ezer dollár, Angela Merkel német kancellár pedig 369,7 ezer dollárt keres egy évben, ezzel 6. lett ebben az összeállításban. Forintra átszámolva Merkel nagyjából 105 milliót keres egy évben. Ausztria egy főre eső GDP-je 45,5 ezer dollár, Németországé pedig 46,7 ezer. Donald Trump csak a negyedik helyre fért fel a maga évi 400 ezer dolláros elnöki fizetésével. 

A 3. helyen Svájc elnöke Ueli Maurer 483 ezer dolláros éves fizetéssel, a 2. pedig Carrie Lam, Hongkong kormányzója, aki 568400 ezer dollárt vihet haza egy évben. Az első helyre Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök került, az ő fizetése nagyságrendekkel nagyobb kollégáinál: 1,6 millió dollárt keres (ez 456 millió forint), miközben országának egy főre eső nemzeti összeterméke 86,8 ezer dollár. 

(Borítókép: Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök. Fotó: Lai Seng Sin / Reuters)

Rovatok