Index Vakbarát Hírportál

Helyi iszlamista csoport követte el a robbantásokat Srí Lankán

2019. április 22., hétfő 12:17

Egy eddig ismeretlen Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a húsvétvasárnapi robbantássorozatot Srí Lankán. A támadók Mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt

– írja a BBC.

Ezt a helyi egészségügyi miniszter jelentette be hétfőn.

A csoportról nem lehet sokat tudni. A BBC szerint számláján eddig csak annyi volt, hogy tavaly megrongáltak néhány Buddha-szobrot Mawanella városában Srí Lankán. Akkor a rendőrség letartóztatta az esethez köthető fiatal férfiakat.

Korábban kiderült, hogy a hat fővárosi robbantás mögött öngyilkos merénylők állnak.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, egy nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük. Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök jelezte: külföldi segítséget kér a szálak felgöngyölítéséhez. Eddig 24 embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban.

Húsvétvasárnap reggel, helyi idő szerint nyolc óra körül robbantássorozat rázta meg Srí Lankát.

A NYOLC ROBBANTÁSBAN 290 EMBER HALT MEG ÉS TÖBB MINT 500-AN MEGSÉRÜLTEK.

Hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, a Szent Antal katolikus templomban és egy eddig meg nem nevezett épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre.

Hivatalos értesülések szerint a rendőrség a támadások előtt több mint egy héttel figyelmeztetett arra, hogy templomok válhatnak merényletek célpontjaivá, írja az MTI.

Prijalal Disszanajake rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több gyanúsított neve szerepelt, akik a christchurchi mecsetek elleni támadást követően más vallások ellen uszítottak.

A tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor. A kormányfő viszonya feszült a biztonsági erőkkel, amelyek Maitripala Sziriszena elnök és védelmi miniszter irányítása alatt állnak. Sziriszena tavaly októberben eltávolította Vikremeszinghét tisztségéből, de döntését a legfelsőbb bíróság alkotmányba ütközőnek minősítette, és érvénytelenítette.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború 2009-es vége óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

(Borítókép: Athit Perawongmetha / Reuters)

Rovatok