Index Vakbarát Hírportál

Kétszer lábon lőttek egy megbilincselt, bekötött szemű tinédzsert izraeli katonák

2019. április 23., kedd 22:58

Múlthét csütörtökön Ciszjordániában, Betlehemtől délre, egy Tuqu' nevű településen izraeli katonák kétszer lábon lőttek egy 15 éves palesztint, miután menekülni kezdett, számolt be a CNN. Osama al-Badannak hátra voltak kötve a kezei, és be volt kötve a szeme, amikor megpróbált elszaladni. Az apja beszámolója szerint a fiú mindkét lábába kapott egy-egy lövést. 

"A katonák azzal vádolták, hogy köveket dobált. De én biztos vagyok benne, hogy nem csinált ilyet." – mondta el az apa. Az izraeli védelmi erők közleményben reagáltak az esetre, és elmondták, hogy kivizsgálják az esetet. 

Az eset az után történt, hogy egy palesztin tanár meghalt egy közlekedési balesetben Tuqu'-ban, és a temetésre igyekvő tömeg összetűzésbe került az izraeli fegyveres erők tagjaival a településre vezető úton. 

Az izraeli hadsereg beszámolója szerint az incidenst kőzápor követte, eközben vették őrizetbe fiút. Az esetről felvétel is készült, amin azt látni, hogy az egyik katona szorítókötést tesz a fiúra, miközben egy másik az odagyűlt palesztinokra tartja a fegyverét, és azt mondja, hogy "aki közelebb jön, az golyót kap a fejébe." Erre egy palesztin férfi visszakiabál, hogy szeretnék elvinni a fiút ápolásra.

A fiút egy közeli klinikára vitték, az állapota stabil, és az apja elmondása szerint nincs többé katonai felügyelet alatt. 

Rovatok