Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu: Települést fogok elnevezni Trumpról a Golán-fennsíkon

2019. április 23., kedd 21:48

Óriási nemzetközi felháborodást keltett Donald Trump amerikai elnök döntése, amivel elismerte Izrael teljes fennhatóságát a Golán-fennsík felett. A BBC írása szerint a frissen újraválasztott izraeli miniszterelnök most fura módját választotta a hálája kifejezésének: megígérte, hogy egy települést fog elnevezni Trumpról a fennsíkon. 

"Minden izraelit mélyen meghatott, amikor Trump elnök meghozta a történelmi döntését, és elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík fölött" – mondta Netanjahu, aki a peszáh hetét családjával a fennsíkon töltötte.

"Elő fogok terjeszteni egy javaslatot, hogy egy új települést alapítsunk a Golán-fennsíkon, ami a Donald J. Trump elnök nevet kapja majd."

– mondta.

Az 1200 négyzetkilométeres Golán-fennsíkot Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, majd 1981-ben hozott róla törvényt, hogy kiterjeszti az izraeli törvényhozást és adminisztrációt a területre, tehát lényegében annektálta. Egészen 2019-ig a nemzetközi közvélemény nem fogadta el jogosnak Izrael döntését, ezt rúgta fel Donald Trump, amikor váratlanul elismerte az izraeli fennhatóságot a fennsík fölött. 

Rovatok