Index Vakbarát Hírportál

157 gyermeket mentett ki a rabszolgaságból az Interpol

2019. április 25., csütörtök 18:36

220 embert, köztük több mint 150 gyereket mentettek ki egy Interpol-akció keretében Nyugat-Afrikában, adta hírül a CNN. Az áldozatokat, akik között 11 éves gyerekek is voltak, rendszeresen verték, fogvatartóik pedig azt mondták nekik, többé nem láthatják a családjukat.

Benin5

Az emberkereskedők Beninben, Nigériában, Burkina Fasóban, Nigerben és Togóban dolgoztak. A helyi rendőrség csapatai az Interpollal együttműködve mentették ki az áldozatokat, akiket szexrabszolgaként és cselédekként alkalmaztak.

A művelet tavaly kezdődött benini és nigériai hatóságok, és különböző ügynökségek közreműködésével.

A gyermekeket prostitúcióra kényszerítették, borzasztó körülmények között dolgoztatták őket és az utcán éltek, de a bűnözőket csak a pénz hajtotta

– mondta el Paul Stanfield, az Interpol szervezett bűnözéssel foglalkozó részlegének igazgatója. Az ügynökség szóvivője beszámolt egy esetről is, ahol egy gyermeknek 40 kilós rizses zsákokat kellett cipelnie a benini-nigériai határon.

A rajtaütés után 47 embert tartóztattak le, az áldozatok egy része pedig a helyi hatóságok segítségével visszakerült a családjához, másokat menekültszállásokon helyeztek el.

Nem ez volt az egyedüli eset, amikor gyermekek tömegesen váltak emberkereskedők áldozataivá: nemrég mutattuk be a kongói kobaltbányászat működését, ahogyan többek között rabszolgasorban tartott gyerekek már hatéves koruktól kezdve termelik ki az akkumulátorok alapanyagát. Szenegálban pedig a Reuters riportere egy fotósorozatot készített Saint-Louis utcáin kolduló diákokról, akik mindennapos bántalmazásnak, prostitúciónak, és pedofíliának vannak kitéve.

Rovatok