Index Vakbarát Hírportál

Hiába nem főszereplő, elsőzhetett Putyin Kim Dzsongunnal

2019. április 25., csütörtök 06:23

Megkezdődött Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin találkozója Vlagyivosztokban. A hatalmát 2011-ben apjától megöröklött észak-koreai diktátor már két történelmi találkozón van túl Donald Trumppal, de az orosz elnökkel most tárgyal először.

Azért sikerült olyan kategóriát találni, amelyben az orosz vezetés elsőzhet. Kim Dzsongunnak ez az első külföldi útja, amióta újraválasztották az észak-koreai államtanács élére. Erre a formaságra áprilisban kerítettek sort.

Fél óra késés is belefért

Kim Dzsongun már szerdán megérkezett páncélvonatán Oroszországba, amellyel 18 kilométeres szárazföldi határszakasza van. Az ő ezer kilométeres útjával szemben Putyin a légvonalban 6500 kilométerre fekvő Moszkvából előbb Csitába repült - a szibériai városban munkamegbeszélést tartott - majd röpke 1700 kilométert repülve érkezett Oroszország keleti végébe, ahonnan Észak-Korea már nyugatra van.

Ehhez képest Kim Dzsongun volt az, aki a beharangozott időpontnál fél órával később érkezett Putyinhoz - írta a Kreml sajtóstábja a Twitteren.

Беседа лидеров тет-а-тет идёт уже дольше отведённого для неё часа. Впрочем, видимо, Путин и Ким изначально решили не делать увязок со временем. Северокорейский лидер на встречу припозднился почти на полчаса pic.twitter.com/i65Bzkx9IJ

— Кремлевский пул РИА (@Kremlinpool_RIA) 2019. április 25.

A találkozó négyszemközti része a tervezett egy óra helyett két órán át tartott, ezután csatlakoztak a vezetőkhöz a delegációk. Orosz elemzők előzetesen kiemelt jelentőséget tulajdonítottak annak, milyen hosszan tart a tárgyalás első része.

Azt már tudni, mit nem terveznek a tárgyalások után:

Kim Dzsongun előzetesen csak annyit mondott el, hogy reméli, a két ország közötti hagyományosan jó kapcsolatok tovább erősödnek. Utólag sem mondott többet, csak megerősítette, hogy tartalmas volt a beszélgetés. A formaságokon túl egyik fél sem lépett: Putyin a találkozó után sem mondott érdemit. A pozitív semmiből kiderült, hogy hasznos volt a beszélgetés, áttekintették a kapcsolatokat és azt, hogyan javíthatnának a félsziget helyzetén  - vehető ki a Ria Novosztyi jelentéséből.

Az orosz fél már előre jelezte, hogy a Koreai-félsziget atommentesítését szeretné elősegíteni a találkozóval, bár nyilvánvaló, hogy egy ilyen áttörés nem az oroszokkal folytatott tárgyaláson, hanem Washingtonnal tárgyalva érhető el. Az amerikai-észak-koreai kapcsolatokban azonban Donald Trum és Kim Dzsongun két történelmi találkozója után kényszerszünet állt be: a februári vietnámi tárgyalás lényegében félbeszakadt, mert a szankciók megszüntetését követelő Észak-Korea és a kommunista állam atomfegyver programjának teljes leállítását célzó Egyesült Államok álláspontja messze állt egymástól.  

Ezért is jön jól Kim Dzsongunnak az oroszországi tárgyalás, amellyel jelezheti Washingtonnak - és Pekingnek - hogy más partnere is van, és jön jól Moszkvának, amely egyelőre visszafogott szerepet játszik az Észak-Korea körüli nagyhatalmi játszmában.

Egy furcsa kanyarral, Japán sajtóértesülésekre hivatkozva az orosz TASZSZ arról írt, hogy a megbeszéléseken Putyin felvetheti atommentesítési tárgyalások 2003 és 2008 között működött hatoldalú formációját: ebben Észak-Korea, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán vett részt.

Minden út Kínába vezet

A Vlagyivosztokhoz tartozó Russzki-szigeten lévő egyetemi campusban tartott találkozó után - ahol Kim Dzsongun is megszállt - Putyin rögtön Pekingbe látogat. Hivatalosan az Egy övezet - egy út gazdasági fórumra, de bizonyos, hogy a kínai és azorosz vezető a Kim Dzsongunnal folytatott megbeszéléseket is megvitatják. 

Rovatok