Index Vakbarát Hírportál

Újabb robbanás Srí Lankán, templomokat, utakat zártak le

2019. április 25., csütörtök 07:35

Robbanás történt csütörtökön a Srí Lanka-i fővárostól, Colombótól 40 kilométerre keletre lévő Pugodában, de nem voltak áldozatok - közölte a helyi rendőrségre hivatkozva az MTI. A robbanást a törvényszék épülete mögött lévő szabad földterület térségéből észlelték. Most nem irányított robbantás történt, ahogy az elmúlt napok öngyilkos merényleteiben.

A hatóság közlése szerint lezárták a repülőtérre vezető főútvonalakat, a katolikus templomok zárva tartanak, és egy bombariadó miatt rövid időre a központi bank épülete is bezárt.

A szigetországban feszült a biztonsági helyzet, húsvétvasárnap merényletsorozatot követtek el Srí Lanka-i templomok és szállodák ellen. A támadásokban legkevesebb 359 ember meghalt, és mintegy ötszázan megsebesültek.

Szerdai hírek szerint az egyik merénylő Angliában és Ausztriáliában tanult, de nem valószínű, hogy ott radikalizálódott volna. A hatóságok a kilenc támadóból nyolcat azonosítottak eddig, köztük egy nőt is, akik mind Srí Lanka-i származásúak voltak. Az is kiderült, hogy a támadók nagy része felsőfokú végzettséggel rendelkező középosztálybeli volt, ketten közülük pedig egy tehetős Colombói fűszerkereskedő fiai voltak.

A rendőrség újabb 16 embert tartóztatott le - így már 76-an vannak őrizetben a merényletek miatt -, és több járművet is lefoglalt. Az országba érkeztek az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai is, hogy segítsenek a nyomozásban.

Az egykori iraki és szíriai területeit elveszítő Iszlám Állam vállalta a támadások elkövetését, de a Srí Lanka-i hatóságok továbbra sem biztosak abban, hogy a dzsihadista szervezetnek köze van a merénylethez, és két kevéssé ismert helyi szélsőséges muszlim csoportot gyanúsítanak.

A hatóságok bejelentették, hogy a biztonsági helyzetre való tekintettel az országban betiltják a drónokat és a pilóta nélküli repülőgépeket, mert sok esetben a fegyveresek ezek segítségével szállítanak robbanóeszközöket. Korábban erre már Irakban volt példa, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei alkalmazták ezt a módszert a támadásaik során.

Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök hétfőn este szükségállapotot rendelt el, és az országban több ezer katonát mozgósítottak, hogy a nyomozásban segítséget nyújtsanak a hatóságoknak. A szükségállapot idején a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is tarthat.

Rovatok