Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság vizsgálni fogja az ukrán nyelvtörvényt

2019. április 26., péntek 13:53

Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni a sokak által bírált ukrán nyelvtörvény végleges szövegét, amit csütörtökön fogadott el a kijevi parlament - jelentette a brüsszeli testület illetékes szóvivőjére hivatkozva az MTI.

Maja Kocijancic újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a törvény közzétételre várnak, ezt követően elemezni fogják a szöveg tartalmát. Mint mondta,

többször is felszólították az ukrán hatóságokat arra, hogy nyújtsák be a törvény tervezetét a Velencei Bizottsághoz, várják meg annak álláspontját, és csak ezt követően kerülhessen sor a hatályba lépésre.

Az ukrán parlamentben nagy többséggel fogadták el csütörtökön a nyelvtörvényként emlegetett javaslatot, amely ellen a magyar kormány és a kárpátaljai magyar szervezetek határozottan tiltakoztak, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást helyez kilátásba.

Porosenko közölte, hogy az ukrán házelnök várhatóan május 14-én fogja aláírni a nyelvtörvényt, ezt követően pedig ő is haladéktalanul ellátja kezjegyével. A házelnök szerint a nyelvtörvény eltörlésére érkezett indítványokat el fogják vetni, szerinte semmi esélyük a Moszkva-barát képviselőknek arra, hogy megakadályozzák a törvény hatályba lépését.

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök ugyanakkor arról számolt be, hogy hivatalba lépése után meg fogja vizsgálja, a törvény tiszteletben tartja-e minden állampolgár jogait.

Rovatok