Index Vakbarát Hírportál

Román elnök: Leckéztessék meg a választók a kormánypártot

2019. április 26., péntek 12:58

Az EP-választásokkal egyidőben népszavazást is tartanak a korrupcióról Romániában, ennek a kampányát indította be csütörtök este Klaus Iohannis államfő egy tévébeszédben, írja az MTI. A referendum, amit az elnök rendeletben írt ki, két kérdésből fog állni: az egyik betiltaná az amnesztia lehetőségét korrupciós bűncselekmények esetén, a másik pedig megakadályozná, hogy a büntetőjogot sürgősségi kormányrendeletekkel lehessen módosítani.

Iohannis elnök szerint a népszavazás jó alkalom arra, hogy az állampolgárok kifejezzék, mit gondolnak a regnáló Szociáldemokrata Párt (PSD) politikájáról.

„Két és fél évnyi visszaélés és túlkapás után a romániaiaknak esélyük van világos választ adni a jelenlegi kormánynak”

– mondta, hozzátéve, hogy a PSD hadjáratot indított az igazságszolgáltatás ellen.

„Megszavazták a büntetőjog módosítását. Saját érdekükben hoznak törvényeket, hogy továbbra is zavartalanul lophassanak.”

A jobboldali-ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott Iohannis arra számít, hogy a kormányzó PSD bojkottálni fogja a népszavazást, ő viszont arra buzdítja a választókat, hogy mondjanak igent a referendum mindkét kérdésére, és „leckéztessék meg a kormánypártot”.

A PSD erre közleményében úgy reagált, hogy bár egyetértenek a népszavazásra javasolt kérdésekkel, szerintük ezek nem a társadalomban vitatott kérdésekre reagálnak, emiatt pedig az haszontalan, értelmetlen pénzkidobás.

A román jogállamiság és korrupció helyzetének kérdése napirenden van az EU testületeiben is: az Európai Parlament ősszel egy jelentésében lesújtó véleményt mondott az ország állapotáról. Szerzői szerint ugyanis az igazságszolgáltatás függetlensége erősen megkérdőjelezhető, főleg Laura Codruța Kövesi leváltása után a korrupcióellenes ügyészség éléről. Úgy gondolják, hogy az állam nem tud fellépni a korrupció terjedése ellen, erre pedig csak rászolgált egy mondatával Viorica Dăncilă román miniszterelnök is, aki elmondások szerint így védte meg országa helyzetét az Európai Szocialisták egyik gyűlésén:

„Romániában nincs korrupció. Csupán arról van szó, hogy – kulturális értelemben – másképp köszönnek meg valamit valakinek.”

Az Európai Szocialisták Pártja nemrég meg is szakította a kapcsolatot a PSD-vel, és aggodalommal tekint a román jogállamiság helyzetére.

Utoljára tavaly októberben tartottak az országban népszavazást, ahol az azonos neműek házasságát alkotmánymódosítással gátolták volna meg. A szavazás erről végül eredménytelenül zárult, mert nem érte el a referendum a 30 százalékos érvényességi küszöböt. 

Ez utóbbi is jel volt a kormánypárt népszerűségvesztésére, ami több felmérés szerint már csak a második helyen áll az ellenzéki PNL után. Ez nem csak az EP-választások közelsége miatt veszélyes a számukra: ősszel ugyanis elnökválasztást, jövőre pedig helyhatósági és parlamenti választásokat fognak tartani a szomszédban.

Rovatok