Index Vakbarát Hírportál

Szemtől szembe állt a rabbi a zsinagógai lövöldözővel

2019. április 28., vasárnap 19:54 | aznap frissítve

Lövöldözés volt egy zsinagógában szombaton San Diego külvárosában, egy nő meghalt, további három ember – köztük egy gyerek és egy rabbi – megsebesült. Még aznap éjjel azonosították az elkövetőt, egy John Earnest nevű tizenkilenc éves amerikai állampolgárról van szó, letartóztatták.

Az NBC egyik műsorában megszólalt a közösség rabbija is, Yisroel Goldstein, aki szintén megsérült a támadásban, számolt be a Reuters. 

„Szemtől szembe álltam ezzel a gyilkossal, terroristával, aki fegyvert szegezett rám. Ahogy meglátott, rögtön lőtt, a lövés levitte az ujjaimat”

– mondta a rabbi.

Goldstein azt is elmondta, hogy a támadás halálos áldozata egy Lori Kaye nevű asszony volt, a három évtizede működő közösség egyik alapító tagja. Kaya a közösség megbecsült tagja volt, férje és 22 éves lánya gyászolják. A másik két sérült egy nyolcéves izraeli kislány és az apja voltak, akik azért költöztek az Egyesül Államokba, mert a Gázai övezetben már nem érezték magukat biztonságban. 

A merénylő, John Earnest a példaképének Brenton Tarrant nevezte meg, azt az ausztrál állampolgárságú férfit, aki március 15-én két christchurchi mecsetben nyitott tüzet, ötven muszlimot – köztük nőket és gyerekeket – gyilkolt meg. Ernest egy listát is közzétett, amelyben több más „példaképét” is megnevezte, köztük Adolf Hitlert.

Rovatok