Index Vakbarát Hírportál

Trump és Putyin egy órán át beszélt telefonon

2019. május 3., péntek 20:03 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy lehetséges új nukleáris egyezményről is egyeztetett telefonon – tudósított péntek este az MTI Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivőjének bejelentéséről. A szóvivő szerint a két elnök több mint egy órán keresztül tárgyalt egymással telefonon.

A két vezető megvitatta, hogy vagy – immáron Kína bevonásával – egy új nukleáris egyezményt kötnek, vagy a még meglevő amerikai–orosz stratégiai szerződést hosszabbítanák meg.

Sarah Huckabee Sanders elmondta azt is az újságíróknak: a megbeszélésen a nukleáris egyezmény lehetősége mellett Donald Trump és Vlagyimir Putyin megvitatta a venezuelai válságot – melyben az USA az ellenzéki Juan Guaidó mozgalmát segíti, Oroszország viszont ugyanilyen aktívan próbálja hatalmon tartani Nicolas Maduro elnököt –, illetve Észak-Korea akadozó atomfegyver-mentesítésének ügyét.

Az USA és Oroszország közti katonai feszültséget (egy sor politikai és titkosszolgálati konfliktuson túl) az alapozta meg, hogy az Egyesült Államok kilépett a közepes és nagy hatótávolságú rakéták gyártását és hadrendbe állítását korlátozó, 1987-ben tető alá hozott szerződésből (INF), az oroszok pedig egy sor „szuperfegyver” fejlesztését jelentették be. Az amerikai katonai költségvetést rekordmagasságokba duzzasztó Trump amiatt sértődött meg, hogy Oroszország megsérti az INF-ben vállaltakat, Putyin pedig azt rója fel az amerikaiaknak, hogy rakétákat telepít a hagyományos orosz érdekszféra részének tartott Lengyelországba és Romániába. Többen úgy látják, kérdésessé válhat egy új START-szerződés jövője is, ezt 2021-ig kellene megújítani, különben megszűnik. Ebben az esetben 1972 óta először nem lenne jogilag kötelező érvényű korlátozás a világ két legnagyobb nukleáris arzenálja esetében.

Rovatok