Index Vakbarát Hírportál

Magyar útlevelet adott a munkácsi rebbének Szijjártó Péter

2019. május 15., szerda 10:19 | aznap frissítve

Szijjártó Péter New Yorkban találkozott a haszid zsidó közösség képviselőivel, akikkel a magyarországi zsidó temetők romló állapotáról tárgyalt, írja a Neokohn.hu. A lap szerint a külügyminiszter megígérte, hogy lépéseket fog tenni az ügyben.

A külügyminiszter a brooklyni haszid közösség egyik vezetőjének magyar útlevelet adott, ugyanis Moshe Leib Rabinovits Munkácson született 1940-ben. A munkácsi rebbe ugyan nem beszél magyarul, de fontos számára a magyar identitás.

A munkácsi rebbével és a haszid közösség képviselőivel legutóbb három éve találkozott a magyar komány képviselője. Akkor az Amerikában magánúton tartókodó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kumin Ferenc New York-i főkonzul látogatott el Brooklynba.

Szijjártó: Az ENSZ-ben és az EU-ban is kiállunk Izraelért

Szijjártó Péter külügyminiszter interjút adott New Yorkban az i24 News nevű izraeli hírcsatornának, amiben többek között azt mondta, hogy Egyesült Államok és Magyarország ugyanazon az oldalon áll, ha arról van szó, hogy Izraelt illetően tisztességes és kiegyensúlyozott álláspontra kell helyezkedni.

Szerinte az Európai Unió számos témában nem ilyen álláspontot foglal el, és Magyarország ilyenkor kész megtörni az egységet, és vétót emel. Szijjártó példaként hozta fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, ahol Magyarország szintén többször szembehelyezkedett a többséggel, ha az nem foglalt el kiegyensúlyozott álláspontot szerinte Izraelről.

A külügyminiszter az MTI szemléje szerint elmondta azt is, Magyarország nemrégiben kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben,

de egyelőre nincs napirenden, hogy a nagykövetséget is átköltöztessék Tel-Avivból.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország Izraellel is stratégiai szövetséget és baráti kapcsolatokat ápol. Az antiszemitizmussal szemben pedig a zéró tolerancia politikáját alkalmazza, és büszke is lehet ennek eredményeire. A holokauszttagadásért Magyarországon börtön is járhat, továbbá a kormány nemcsak Magyarországon, hanem a határokon kívül is támogatja zsinagógák újjáépítését, felújítását.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd/MTI)

Rovatok