Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák FPÖ elnöke csúnya ügybe keveredett

2019. május 17., péntek 21:01

A legnagyobb osztrák napilapon keresztül a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek - jelentette péntek este a Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap egy titokban készített videofelvételre hivatkozva.

Az MTI hírösszefoglalója szerint a a pártelnök 2017 júliusában Ibizán megbeszélést folytatott egy fiatal nővel, aki azt állította, hogy egy oroszországi oligarcha unokahúga, és 250 millió eurót kíván befektetni Ausztriában. 

Utalt arra, hogy a pénz nem tiszta forrásból származhat. A politikus ennek ellenére több mint hat órán keresztül tárgyalt vele. Beszéltek arról is, hogy a pénzből meghatározó befolyást szerezhetne a Kronen Zeitung című lapban, és a választási kampányban az FPÖ szolgálatába állíthatná. Strache jelezte, hogy ha pártja kormányra kerül, állami megbízásokkal hálálná meg a segítséget.

A szociáldemokraták Strache lemondását követelik, az FPÖ viszont egyelőre kiáll a pártelnök mellett. Christian Hafenecker főtitkár nyilatkozatában kijelentette, hogy a párt jogászai vizsgálják a Strachét lejáratni szándékozó felvételeket, és mivel azok teljesen nyilvánvalóan illegálisan készültek, jogi lépésekre készülnek az ügyben.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy sem Strache, sem az FPÖ soha semmilyen hasznot nem húzott a nővel való tárgyalásokból.

Rovatok