Index Vakbarát Hírportál

Burgenlandban előrehozott tartományi választás lesz a Strache-botrány miatt

2019. május 19., vasárnap 17:29

Előrehozott tartományi választásokat tartanak Burgenlandban a Strache-botrány miatt. Hans Peter Doskozil szociáldemokrata tartományfőnök vasárnap jelentette be, írja az MTI.

Doskozil az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalícióját vezeti Burgenlandban. Ez az SPÖ és az FPÖ egyetlen tartományi szintű együttműködése. Doskozilt a tartományi parlament február 28-án választotta meg tartományfőnökké. A vitatott koalíciót elődje, az SPÖ jobboldali szárnyához tartozó Hans Niessl ütötte nyélbe négy éve.

A szociáldemokrata politikus az SPÖ országos elnökségi ülésén arról beszélt, hogy a 2020 májusára kitűzött voksolás előtt új választásokat tartanak a tartományban. Bejelentette azt is, hogy a tartományi választás új időpontját hétfőn fogja közzé tenni, miután az SPÖ burgenlandi koalíciós partnerével, az FPÖ-vel egyeztetett.

Michael Ludwig, Bécs szociáldemokrata polgármestere ugyanakkor nem kíván előrehozott választásokat tartani. Az SPÖ a zöldekkel alkot koalíciót a bécsi tartományi parlamentben. Ludwig szintén az SPÖ országos elnökségi ülésén kijelentette: "Bécs a stabilitás bölcsője, ellentétben a szövetségi kormánnyal".

Ahogy azt megírtuk, médiabefolyás megszerzésében bízott Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az FPÖ párt első embere, amikor óvatlanul súlyos korrupciós viszonyokról mesélt és állami segítséget ígért magukat orosz oligarcháknak kiadó csalóknak. A 2017-es rejtett kamerás felvételről ugyan egyelőre még nem lehet tudni, hogy ki és miért készítette, vélhetően eleve csőbe akarták húzni a politikust. Sikerült, Strache már le is mondott . Sőt, Sebastian Kurz, osztrák kancellár azt is bejelentette, vége a kormánykoalíciónak, előrehozott választások jönnek Ausztriában, valószínűleg szeptember elején .

A magyar szál pedig, amire a jobbikos politikus utal az, hogy a nyilvánosságra hozott videóban az osztrák alkancellár azt magyarázza az általa orosz milliárdosoknak vélt embereknek, hogyan lehetne felvásárolni és az ő pártjának szolgálatába állítani a legnagyobb osztrák bulvárlapot. Ehhez ráadásul ugyanazt az embert ajánlja, aki a Népszabadságot is bezárta. Az osztrák politikus azt mondja:

„HEINRICH PECINA EGY OLYAN BEFEKTETŐ, AKI AZ ELMÚLT 15 ÉVBEN MINDEN MAGYAR LAPOT MEGVETT ÉS ELŐKÉSZÍTETT ORBÁNNAK”.

Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett.

Rovatok